Místo jádra vítr. Japonci staví u Fukušimy obří větrný park

Byla symbolem jaderné katastrofy, teď má Fukušima ukázat cestu k obnovitelným zdrojům energie. Japonská vláda chce na moři u města vybudovat největší větrný park v zemi. První části budoucí elektrárny už jsou na místě. Fukušima se přitom pořád úplně nevzpamatovala z tragédie, kterou před dvěma lety vyvolala ničivá vlna tsunami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné generátory (ilustrační foto)

Větrné generátory (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„V první řadě chceme, aby se z toho stal symbol obnovy Fukušimy. Kromě toho je pro nás koncept této plovoucí větrné elektrárny eso v rukávu v další fázi rozvoje obnovitelných zdrojů energie," říká Keisuke Murakami z japonského ministerstva hospodářství.

S pomocí větru se zatím v Japonsku vyrábí jen velmi nízké procento celkové energie. Obnovitelné zdroje by podle Murakamiho mohly mít větší než jen energetický přínos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Zdeněk Novák

„Větrná farma se skládá celkem z dvaceti tisíc různých částí a technologicky a strojírensky je průmysl spojený s jejich výrobou na podobné úrovni jako automobilový průmysl. Vidíme to jako strategické odvětví, které se dá využít i v jiných oborech,“ dodává Murakami.

Japonsko by právě v této oblasti chtělo dohonit ztrátu, kterou má proti bouřlivě se rozvíjejícím okolním zemím jako je Čína a Jižní Korea. V tomto perspektivním odvětví chce získat náskok.

Do Fukušimy proto z Tokia míří první části budoucí větrné elektrárny. Plovoucí turbína vysoká jako třicetipatrový dům by měla mít výkon dva megawatty.

Do dvou let by se k ní měly přidat další dvě – několikrát větší – plovoucí turbíny, jež by měly výkon elektrárny zvýšit na celých 16 megawattů. Společně by měly vytvořit největší větrný park v zemi.


Zvětšit mapu

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme