Šéf Mitsubishi Electric rezignuje. Firma 35 let falšovala kontrolu výrobků používaných ve vlacích

Šéf japonské společnosti Mitsubishi Electric Takeši Sugijama odstoupí. Vezme tak na sebe odpovědnost za tři desítky let systematického oklamávání, kdy podnik falšoval údaje o kontrole klimatizačních jednotek a kompresorů používaných ve vlacích.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusní japonský vlak Shiki-Shima sveze první cestující v květnu

Japonský vlak (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Přiznání firmy, která vyrábí například klimatizační jednotky, vysavače, průmyslové tiskárny či satelity, dál narušuje pověst Japonska jako výrobce vysoce kvalitních výrobků. Pověsti země ale už dříve uškodily jiné případy, kdy podniky falšovaly nebo zatajovaly údaje z testů.

Mitsubishi se spojilo s Aleph Farms. Na japonský trh plánují příští rok dodávat uměle vyrobené maso

Číst článek

„Šokovalo mě to,“ řekl čtyřiašedesátiletý Sugijama na tiskové konferenci, kde se za falšování údajů omluvil. Dodal, že firmě pomůže reagovat na problém a ještě tento měsíc jmenuje svého nástupce. Sugijama firmu vedl od roku 2018, působí v ní přes 40 let. Uvedl, že jej mrzí, že o problému neinformoval akcionáře na výroční valné hromadě 29. června.

Vedení společnosti se o falšování kontroly klimatizačních jednotek dozvědělo 14 dní před valnou hromadou, v případě kompresorů se o problému dozvědělo den před valnou hromadou. Rozhodlo se však informaci zveřejnit až 30. června.

84 000 klimatizací

Za 35 let, kdy společnost Mitsubishi Electric falšovala kontrolní údaje, podnik dodal 84 600 klimatizačních jednotek 80 železničním společnostem a 1500 kompresorů, které se používají v brzdách a dveřích vlaků, 20 převážně domácím firmám.

Nedostatek čipů může trvat i několik let, přiznal šéf Intelu. Problémy mají výrobci elektroniky i aut

Číst článek

Firma uvedla, že zařízení dodaná s padělanými kontrolními údaji nepředstavovala žádné bezpečnostní riziko, a přestože porušila smlouvy se zákazníky, neporušila žádné zákony. V září Mitsubishi Electric zveřejní úplnou zprávu spolu s návrhy, jak takové případy řešit.

Skandál vyšel na světlo v době zvýšených obav ohledně řízení japonských společností. Nedávné vyšetřování ukázalo, že se manažeři Toshiby, dalšího vlivného japonského konglomerátu, domluvili s ministerstvem obchodu a společně vyvíjeli tlak na zahraniční akcionáře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme