Mladé rodiny by si na bydlení mohly půjčit od státu, vláda zatím debatu odložila

Na vlastní bydlení by si mladé rodiny už nemusely půjčovat jen u banky. Ministerstva pro místní rozvoj dnes přineslo na jednání vlády návrh, kdy by stát lidem nově nabídl úvěr prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení. Vláda ale debatu přerušila, zřejmě se k ní vrátí na příštím jednání kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S čím by měli lidé při nákupu nových bytů se supernízkou hypoteční sazbou počítat?

S čím by měli lidé při nákupu nových bytů se supernízkou hypoteční sazbou počítat? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Pokud návrh na státní úvěr ministři schválí, budou o něj moci požádat lidé do 36 let. Podmínkou je, aby měli dítě do šesti let věku, dostatečný příjem, aby jim po odečtení splátky zbylo životní minimum, a případně ručitele.

„Úvěr má velmi příznivou úrokovou sazbu, která je vázána na referenční sazbu Evropské unie – v této chvíli je to 1,46 procenta. Fixace je pětiletá. Úvěr je až na dobu splatnosti 15 let a lze požádat o odklad splátek až třikrát po dobu splácení,“ popisuje ředitel Státního fondu rozvoje bydlení František Hadáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda projedná návrh, který dává mladým rodinám možnost půjčit si na bydlení od státu. Zajímala se Věra Masopustová

Ministerstvo pro místní rozvoj chce podpořit mladé rodiny, aby si koupily vlastní bydlení. Úvěr má být od 50 do 600 tisíc korun, vždy ale do výše maximálně poloviny celkové ceny bytu nebo domu.

Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla ale není tento program příliš výhodný:

„Program počítá s úrokovou sazbou okolo 1,5 procenta v době, kdy jsou extrémně nízké úrokové sazby. Když si to porovnáme se současnými sazbami hypoték, které jsou okolo dvou procent, tak to není zase až tak výhodné.“

„Bereme-li v úvahu, že lze profinancovat tímto úvěrem maximálně polovinu investičního záměru, tak to pro spoustu lidí bude jenom administrativa navíc, neboť si budou muset stejně pořídit na další financování hypoteční úvěr,“ dodává Rajdl.

Na program má Státní fond rozvoje bydlení peníze už připravené. „Pro letošní rok máme v rozpočtu na tento program 100 milionů korun. V případě vyššího zájmu jsme připravení rozpočet navýšit,“ říká František Hadáček.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme