Mládek se kvůli Dolu Paskov sejde s odboráři. NWR ho chce uzavřít příští rok

Vládu čeká nové vyjednávání o osudu Dolu Paskov. Původně měla těžba na Frýdecko-Místecku skončit v roce 2017. Jenže kvůli klesajícím cenám uhlí se zřejmě nepodaří dodržet podmínky úmluvy mezi státem a společnostmi NWR a OKD. O práci by tak mohlo přijít až 2000 lidí. Další osud Dolu Paskov budou dnes s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD řešit odboráři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

Společnost NWR, která vlastní OKD, plánovala důl uzavřít už ke konci roku 2014. Loni na jaře se ale stát s NWR dohodl, že těžba na Dole Paskov bude pokračovat do roku 2017 a stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Mělo to ale podmínku, že se nepropadne cena uhlí. Což se teď stalo a je potřeba úmluvu obnovit. Ale těžební firma uvažuje o jiných podmínkách. Přemýšlí, že by Paskov uzavřela o rok dřív nebo že by důl převedla na stát. To ale ministři pověření jednáním odmítli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli klesajícím cenám uhlí je další osud dolu Paskov nejasný. Hostem ČRo byl Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví

Podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD je situace vážná. Dnes o tom bude jednat s odbory. Sejde se s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou a šéfem hornických odborů Janem Sábelem.

„Pro odbory je zcela jednoznačné, že budou chránit zaměstnance, budeme se snažit o to, aby zaměstnanost jak ve Frýdeckém, tak v Karvinském regionu byla co nejlepší. Uvidíme, s čím přijde ministr a také vlastníci,“ naznačuje Sábel.

Vláda se bude na pondělním jednání zabývat i variantou, kterou firma NWR navrhuje, a to je převod prodělečného závodu na stát.

„Podle nás by bylo ideální, kdyby vlastník, i když je to NWR, kterou vlastní pan Bakala, předal všechno státu. Ale ne že to bude stát kupovat za peníze, ale za korunu. A pak bychom se se státem nějakým způsobem domluvili, co dál, jak řešit zaměstnanost,“ říká Sábel.

Sábel: OKD hrozí bankrot

Upozornil, že odbory Zdeňku Bakalovi nevěří. „Pokud by dal stát peníze, například 600 milionů na důl Paskov, tak máme obavu z toho, že by se nedostaly k zaměstnancům, protože OKD hrozí bankrot. Možná už v březnu či dubnu k tomu může dojít. To znamená, že i stát si musí chránit své finance a o tom bude dnešní jednání,“ naznačuje.

Situace OKD je podle něj horší, než si lidé dokážou představit. „Podle našich informací hrozí nejen zavření Dolu Paskov, ale i dalších dolů. A peníze vložené do firmy, kterou vlastní Bakala, je velké nebezpečí. Firma se nachází v insolventnosti už dneska. Věřitelé si myslí, že to znovu zaplatí zaměstnanci, ale my budeme proti tomu. Ať si je vymáhají po Bakalovi,“ upozorňuje.

Stanovisko vlády popsal sociálnědemokratický ministr průmyslu Jan Mládek: „Vláda je rozhodnuta se postarat, udělat maximum pro lidi, pro region. To nutně neznamená pro konkrétní firmu.“

Stát by mohl za symbolickou korunu odkoupit celou firmu. Nebo se může OKD rozdělit a zkusit najít nové vlastníky. Nebo zkrachovat a zavřít. V každém případě bude muset stát pomoct řešit nezaměstnanost v regionu. Například podporou nových investic.

Podobu nové dohody mezi vládou a NWR probere v pondělí vláda. Jejím vyjednáním jsou pověřeni tři ministři. Se zástupci NWR ale budou jednat až začátkem nového roku. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce mít do té doby přesné informace o hospodářské situaci firmy.

Důl Paskov | Foto: Český rozhlas

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme