Mladí lidé se bojí podnikat a raději se nechají zaměstnat, ukazuje průzkum

Mladí lidé nemají odvahu podnikat. Přestože o podnikání uvažuje přibližně čtvrtina studentů, vlastní firmu nakonec založí jen zhruba desetina. Mladá generace tak raději volí jistotu a chce se nechat zaměstnat. Ukázal to průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podle něj si téměř tři čtvrtiny studentů myslí, že v Česku není pro podnikání vhodné prostředí. Pouze každý desátý student je přesvědčený o opaku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

individualismus (ilustr. foto)

individualismus (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejčastějším důvodem, proč se mladí lidé příliš nehrnou do vlastního podnikání, je nedostatek peněz, odvahy nebo nápadů.

Začínající podnikatelé se navíc musí vypořádat se složitou administrativou. „Vstup do podnikání je velmi finančně a administrativně náročný, protože jako živnostník ručíte veškerým svým majetkem. Je tam spousta poplatků. Ještě jste nezačal podnikat a už musíte platit - odvádět sociální, zdravotní a další věci,“ popisuje generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikání mezi mladými lidmi se zajímal Michael Rozsypal

Podle odborníka na trh práce Tomáše Ervína Dombrovského ze společnosti LMC je dalším problémem fakt, že školy připravují studenty hlavně teoreticky a praxi výuka příliš nezohledňuje. Praktické zkušenosti se podle něho snaží získávat mladí lidé pomocí stáží ve firmách a často se pak stanou zaměstnanci.

„Možná je to škoda, protože českému pracovnímu trhu by výrazně pomohlo, kdyby tady byla větší chuť rozjíždět vlastní nápady a podnikání,“ uvažuje.

Studenti, kteří podnikat začali, toho většinou nelitují. Shodují se, že je škola sice moc prakticky nepřipravila, zkušenosti ale získali během rozjezdu a budování vlastní firmy.

Potvrzuje to i Jiří Atanasovský, který při studiu na vysoké škole začal podnikat v oblasti zábavy. „Know-how podnikání vás nikdo nezaučí, to si musíte zažít a jsou to zkušenosti. Někdy draze nabyté, někdy levně, ale musíte si to zkusit sami,“ říká.

Mladé podnikatele těší, že můžou dělat práci, která je baví, jsou samostatní a spoléhají se sami na sebe. Negativem je časová náročnost a nejasný výdělek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí začínající živnostníky podporuje částkou až 80 tisíc korun. Žádné speciální programy pro podporu mladých podnikatelů ale nemá.

Simona Bartošová, Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme