Mladí mohou žádat o státní půjčku na bydlení

Mladí lidé do 36 let mohou ode dneška žádat o nízkoúročenou půjčku na byt. Úvěr si mohou vzít manželé, pokud je alespoň jednomu z nich méně než 36. Půjčku mají šanci dostat i nesezdané páry, které pečují alespoň o jedno dítě. Stát jim přispěje částkou 300 tisíc korun. Žádosti je možné ode dneška posílat na Státní fond rozvoje bydlení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průměrná výše poskytnutého hypotéčního úvěru

Průměrná výše poskytnutého hypotéčního úvěru | Foto: Jan Rosenauer, Fincentrum

Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka budou potom splácet 20 let s dvouprocentním úrokem. "300 tisíc korun je částkou, když to rozhodíte do 20 let, tak je to 1500 měsíčně. 1500 měsíčně je i pro nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva částkou, kterou si může dovolit každý."

Krok Ministerstva pro místní rozvoj se nezamlouvá ekonomům. Markéta Šichtařová z Next finance si myslí, že by stát měl více podporovat hypotéky. "S tím, jak úrokové sazby u hypoték jsou poměrně nízké, uvažuje se o tom, že by v příštím roce nemusely být vypláceny další dotace na úrokové sazby u hypoték. To je podle mého názoru špatně, namísto toho, aby stát zaváděl půjčky, měl by se spíš soustředit na ještě výraznější podporu hypoték."

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek pro Radiožurnál vysvětlil, proč se vláda vydala právě cestou nízkoúročených půjček. "Když to říkají ekonomové, kteří jsou spjatí s bankovním sektorem, tak říkám, že jsou dotčeni konfliktem zájmů, protože my jsme schopni poskytovat půjčky za výhodnějších podmínek než bankovní sektor a to je smysl půjček pro mladé lidi, kteří začínají a kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení."

Letos by měly vyčleněné peníze stačit pro zhruba 1300 žadatelů, příští rok pak pro pět tisíc.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme