Mlékaři pomazánkové máslo přejmenují, náklady vyjdou na statisíce

Českým výrobcům se verdikt Evropského soudního dvora o zákazu používání názvu pomazánkové máslo nelíbí, přesto ho budou muset respektovat. Produkci chtějí totiž zachovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo | Foto: Eva Senetová

Čeští producenti takovýto verdikt evropského soudního dvora očekávali, i když třeba generálního ředitele jihočeské Madety Milana Teplého rozčílil:

„Když si uvědomím, že jsem zhruba v roce 1977 začínal pomazánkové máslo vyrábět, byl jsem jeden z prvních v republice a vyvíjeli jsme to jako ryze českou specialitu, a dneska nám zakazují název, tak lituji soudní dvorec, že se takovými věcmi zaobírá,“ reagoval šéf Madety na soudní rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci českých výrobců pomazánkového másla na soudní verdikt zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Podle Teplého je chyba i na straně Česka, které nedokázalo svůj produkt v Unii obhájit. Madetu verdikt přijde na statisíce korun, pomazánkové máslo přejmenuje.

„Musím brát do úvahy, že nás to bude stát pár set tisíc, abychom zlikvidovali obaly, které jsou, a vytiskli nějaký jiný duchaplný název,“ dodal ředitel Teplý.

Náklady na přejmenování produktu by se ale podle oslovených společností neměly projevit na ceně, kterou v obchodech platí zákazníci.

Problém ale může nastat jinde. Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka může dojít obecně ke snížení kvality pomazánkového másla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na důsledky rozhodnutí evropského soudu jsme se ptali Michala Němce, předsedy sekce pro mléko Potravinářské komory ČR

„Dneska cenu tvoří hlavně tuk, který pomazánkové máslo obsahuje. To znamená, pakliže spadne do kategorie pomazánek, tak není dáno, jestli má mít 31 procent tuku, což má dneska pomazánkové máslo legislativně dané, ale může mít potom tuku mnohem míň.“

„Může tam být méně sušiny, více sušiny, mohou tam být jiné přidané látky, zhomogenizovaná voda a tak dále,“ obává se ředitel Choceňské mlékárny.

Michal Němec, předseda sekce pro mléko Potravinářské komory, v této souvislosti zpochybnil tvrzení, že „pomazánkové máslo“ podle norem není „máslo“.

Česko prohrálo spor s Evropskou komisí o označení pomazánkové máslo

Číst článek

„Je to výrobek, který je technologicky zpracovávaný jako máslo, probíhá tam zmáselnění smetany jako u másla. Akorát ojedinělou, výjimečnou technologií má ten výrobek omezený obsah tuku, což je z dietetického hlediska dobře.“

„Takže je to naprosto ojedinělý výrobek, ale typu másla, to v každém případě,“ vysvětlil Michal Němec v Ozvěnách dne.

Květa Moravcová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme