Mletý mák Dr. Rashid obsahoval osminásobné množství zbytků pesticidů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila v mletém máku Dr. Rashid osmkrát více reziduí pesticidů. Ten proto není vhodný ke konzumaci. Prodejce už dostal nařízeno produkt stáhnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mák Dr. Rashid

Mák Dr. Rashid | Foto: SZPI

Mletý mák Dr. Rashid od společnosti Alika z Čelčic na Prostějovku nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhnout z prodeje. Obsahoval totiž osminásobné množství zbytků pesticidů, než je povoleno. Jde o 100% mák s minimální trvanlivostí do 31. května 2017.

Kontrola mák odebrala v Penny Marketu, ale k dostání je také v jiných obchodních řetězcích. Obsahoval pesticid picoxystrobin v množství 0,084 miligramu na kilogram. „Není proto vhodný k lidské spotřebě,“ uvedl Petr Kopřiva, mluvčí SZPI.

Prodejce dostal nařízeno okamžitě produkt stáhnout z trhu a inspekce s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce se loni zaměřila na mák z dovozu, protože dovozci často vydávali technický mák za klasický potravinářský. Technický, ale nemá stejné chuťové vlastnosti jako potravinářský, jelikož vzniká jako odpad při pěstování pro farmaceutické účely.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme