Mluvčí španělské vlády popřela informace o chystané žádosti o pomoc pro banky

Španělská vláda se zatím nechystá požádat o mezinárodní pomoc na záchranu bankovního sektoru země. Uvedla to mluvčí kabinetu premiéra Mariana Rajoye, která tak popřela informaci agentury Reuters vycházející z diplomatických zdrojů, že by měl Madrid s žádostí vyrukovat v sobotu odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodníci diskutují na burze v Madridu

Obchodníci diskutují na burze v Madridu | Zdroj: Reuters

Agentura Reuters s odvoláním na vysoké úředníky EU uvedla, že se očekává, že Španělsko o víkendu požádá o mezinárodní pomoc pro bankovní sektor, aby se předešlo zhoršení neklidné situace na finančních trzích. "Oznámení očekáváme v sobotu odpoledne," citovala agentura jeden ze svých zdrojů v EU.

Mluvčí španělské vlády ale dnes uvedla, že o žádné připravované žádosti nic neví. V této souvislosti připomněla, že premiér Marian Rajoy ve čtvrtek řekl, že nejdříve počká na výsledky nezávislých auditů bankovního systému, až potom bude mluvit s činiteli EU o postupu, jak nejlépe banky rekapitalizovat.

Španělské banky jsou stejně jako celá ekonomika významného státu ve vleklé krizi, která začala koncem stavebního boomu. Bankám chybí desítky miliard eur kvůli špatným úvěrům do stavebnictví a trhu s nemovitostmi.

Aktuálně sílí spekulace, že bude Španělsko muset řešit ekonomické problémy mnohamiliardovou půjčkou, stejně jako před ním Řecko, Irsko a Portugalsko.

Ve čtvrtek mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings srazila hlavní úvěrový rating Španělska o tři stupně na známku BBB. Svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko je obzvlášť zranitelné, pokud by se dluhová krize v eurozóně prohloubila. Má totiž vysoký podíl čistého zahraničního zadlužení.

Jan Prokeš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme