MMF a EU nečekaně přerušily jednání o pomoci Maďarsku

Velmi náhle přerušila rozhovory s maďarskou vládou delegace Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Společně jednaly o přípravě pohotovostního balíku na pomoc maďarskému hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán a ministr pro hospodářství György Matolcsy

Maďarský premiér Viktor Orbán a ministr pro hospodářství György Matolcsy | Zdroj: Reuters

Podmínky samotného úvěru měly být jasné v lednu. Zdá se ale, že Unie i MMF mají vážné výhrady vůči snahám Budapešti omezit samostatnost Národní banky.

Po zprávě, že se jednání s delegací EU a MMF přerušila, vypukla v Budapešti panika. Rozporuplně reagovala maďarská vláda, která to nejprve dementovala, vzápětí jen vysvětlovala, že nešlo o seriózní, ale jen o přípravná jednání.

Delegace ale Budapešť opustila i přesto, že svoji práci ještě neskončila. Vyšlo najevo, že příkaz k tomu dal eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, který má společně s dalšími představiteli a institucemi EU vážné výhrady vůči připravovanému zákonu o Národní bance.

Centrální banka by se měla spojit s bankovním dozorem, čímž by mohla odstavit současného prezidenta banky, který je poslední nezávislou osobností ve vrcholné funkci maďarského státu.

Igor Maňour, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme