MMF: Čína bude v roce 2010 světovou ekonomickou dvojkou

Čína se v roce 2010 má stát druhou největší ekonomikou světa. Nasvědčuje to zpřesněný odhad růstu, podle kterého čínské hospodářství loni posílilo o 9,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané prochází mezi krámky

Číňané prochází mezi krámky | Foto: Roman Růžička

Hrubý domácí produkt Číny tak dosáhl úrovně 4,6 bilionu dolarů. Pro srovnání - například Japonsko, které je dosud světovou hospodářskou dvojkou, loni propadlo o 1,2 procenta a jeho HDP tak bylo už jen o 300 miliard dolarů vyšší.

"Čína je obrovsky dynamická ekonomika. S počtem 1,3 miliardy obyvatel má obrovský lidský potenciál. K tomu má ekonomický systém, který je skutečně zaměřen na dosahování toho obrovského růstu za každou cenu," řekl Rádiu Česko Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínská ekonomika se podle MMF stane v roce 2010 globální dvojkou. Téma pro Pavla Hnáta z Katedry světové ekonomiky pražské VŠE na Rádiu Česko.

Připomněl například, že už vůdce Mao se kdysi rozhodl, že Čína bude největší ocelářskou velmocí. "A po určitém zpoždění se to podařilo. To znamená, že ekonomický systém je skutečně na ten výstup tak zaměřen, že může těchto obrovských temp dosahovat zatím celkem snadno," uvedl.

Někteří experti spekulovali o tom, že růst Číny zastaví propad globálního obchodu. Letos tomu tak i přes 19procentní propad zahraničního obchodu podle odborníků pravděpodobně nebude a v příštím roce už čínský náměstek ministra obchodu Žhong Šan předpovídá v zahraničním obchodě růst.

"Souhlasím s tím, že zahraniční obchod Číny bude růst. Nebyl bych ale tak optimistický, jako čínský náměstek ministra obchodu. Zejména proto, že spoustu zboží Čína vyváží do nejvyspělejších zemí. A těch se zatím krize dotýká poměrně intenzivně, ačkoliv zde sledujeme určité náznaky oživení," uvedl ekonom.

Růst čínského vývozu popohání podhodnocená měna

Značný růst čínských vývozů popoháněl podhodnocený juan, který je obrovským zdrojem konkurenceschopnosti pro čínské výrobky. Čína přitom podle ekonoma v podstatě příliš velkou podporu své prodejnosti nepotřebuje.

"Zatím je schopná generovat své exporty za tak nízké ceny, protože podceňuje životní prostředí, podceňuje pracovní standardy a další věci. Přesto si drží měnu podhodnocenou, což je velký problém například pro USA, které mají s Čínou obrovské problémy a americká administrativa proto volá po tom, aby se s kurzem juanu něco udělalo," řekl Hnát.

I když je podhodnocování kurzu prozatím podpora pro čínskou ekonomiku, je v tom podle něj také určité riziko inflace. "Proto spíš než na volání Bílého domu bude muset Čína nakonec vyslyšet na riziko inflace a s kurzem ve střednědobém hledisku něco udělat," domnívá se ekonom.

Z hlediska konkurenceschopnosti je subvencování čínských vývozů podhodnoceným kurzem určitým problémem pro mnohé podniky. Na druhou stranu je to ale podle ekonoma určitá výzva pro světové exportéry, aby hledali cesty, jak posílit svou vlastní konkurenceschopnost.

"Například V Evropě je to obrovská výzva k tomu, abychom třeba reformovali své pracovní trhy, které jsou velmi neflexibilní. Domnívám se, že ta konkurenční hrozba ve svém důsledku je vlastně dobře, protože nás donutí podniknout určité konkrétní kroky," řekl.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme