MMF: Evropě se bude letos hospodářsky dařit hůř než zbytku světa

Evropa bude letos v porovnání se zbytkem světa hospodářsky ztrácet. Ekonomický růst má být na našem kontinentu pomalejší než v Asii nebo ve Spojených státech. Ve svém pravidelném odhadu vývoje světové ekonomiky to předpovídá Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropa na satelitním snímku

Evropa na satelitním snímku | Foto: NASA

Problémy v eurozóně budou podle fondu pokračovat i letos. Státy se společnou měnou tak porostou jen o necelá dvě procenta. Další vyspělé země jako Spojené státy nebo Japonsko na tom mají být lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější odhad MMF okomentoval na Rádiu Česko ekonom Jan Čermák

Fond doporučuje, aby eurozóna rozšířila záchranný balíček pro země ohrožené nadměrnými dluhy.

„V případě eurozóny alfou a omegou je to, jak se podaří zvládnout dluhovou krizi na periférii eurozóny. Za předpokladu, že se situace stabilizuje, tak potom je zde naděje, že klíčová země eurozóny Německo nastartuje vyšší růst domácí poptávky a potáhne celou eurozónu vzhůru. Je i šance, že by růst mohl příští rok zrychlit ke dvěma procentům,“ míní ekonom ČSOB Jan Čermák.

Česku a dalším zemím střední a východní Evropy se má dařit o poznání lépe. Fond očekává, že se jejich hospodářský výkon zvýší o víc než tři a půl procenta.

Šampiónem zůstane Čína s růstem skoro 10 procent. Světová ekonomika jako celek podle fondu vzroste skoro o čtyři a půl procenta.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme