MMF je připraven obnovit jednání s Maďarskem

Mezinárodní měnový fond je připraven znovu jednat s Maďarskem. Současná dohoda s maďarskými představiteli vyprší na začátku října. Podle MMF je třeba, aby maďarská vláda začala zavádět taková opatření, která jí pomohou splnit cíl rozpočtového deficitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu se domnívá, že Maďarsko nakonec požadavky MMF splní a bude se snažit ještě před vypršením smlouvy jednání obnovit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednáních Maďarska a MMF mluvil Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

„A to i přes to, že z Budapešti zaznívají opačná prohlášení. Ministr hospodářství například v televizi vyloučil další škrty, tedy přesně to, co požaduje MMF. Jen o několik hodin později ale ten samý ministr agentury ujistil, že se Maďarsko s fondem určitě stihne dohodnout,“ připomněl Houska.

V říjnu se navíc budou v Maďarsku konat obecní volby a nová vláda si nechce dalšími škrty popudit voliče. Je tedy možné, že k dohodě dojde až po volbách.

Nejde o 7 miliard, ale o důvěru

Maďarsku jde o zbylých sedm miliard eur z dohodnutého programu v celkové sumě 25 miliard dolarů. Tato suma přitom podle Housky není pro maďarskou vládu vůbec důležitá.

„Maďarsko se k penězům může dostat na trzích, není v situaci Řecka, které bylo odstřiženo od finančních trhů, které požadovaly tak vysoký úrok, který řecká vláda nemohla platit. Něco takového Maďarsku hrozilo před dvěma lety, teď je už ale situace jiná,“ upozornil Houska.

Peníze od MMF ale Maďarsku slouží jako vnější kotva a nástroj k udržení důvěry investorů. „Pokud dohoda není na stole, tak to investory vyděsí. Už včera se extrémně rychle propadl kurs forintu vůči euru a také prodeje dluhopisů na trzích se pro Maďary výrazně prodražily,“ připomněl Ondřej Houska.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme