MMF: Krize je u konce

Podle Mezinárodního měnového fondu je hospodářská recese u konce. V praxi to však neznamená, že by ekonomická krize byla už s konečnou platností za námi. Firmy a domácnosti totiž její dopady ještě pocítí. Stát i mnoho firem stále musí škrtat ve svých rozpočtech, což podle ekonomů přinese minimálně další nárůst nezaměstnanosti, případně i snížení koupěschopnosti obyvatelstva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční krize

Finanční krize

Krize nepřinesla jen řadu nepříjemností, ale má i pozitivní dopad v několika oblastech. Podle Jana Bureše, hlavního ekonoma Poštovní spořitelny, je například důležité, že krize odhalila problémy ve světové ekonomice, například hromadění úspor v Číně a narůstání zadlužení amerických domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Může mít krize i své pozitivní dopady? Příspěvek redaktorky Nadi Bělovské

Ekonom Miroslav Zámečník se zase domnívá, že nyní mohou firmy, které jsou finančně zabezpečeny, velmi výhodně investovat. Akvizice jsou totiž nyní daleko výhodnější než před krizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o vlivu krize

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, pak podotýká, že se během krize výrazně sníží náklady na chod státu. Je to příležitost pro restrukturalizaci, stát začne fungovat za výrazně nižších nákladů a s větší efektivností.

Naďa Bělovská, Alena Adámková, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme