MMF: Praha má malou snahu snížit rozpočový deficit

Česká republika bude možná jednou z mála kandidátských zemí Evropské unie, ne-li jedinou, která nebude moci po vstupu do Evropské unie přejít na eura. Toto varování uvádí ve své předběžné zprávě z nedávné mise v Praze Mezinárodní měnový fond. Jeji experti uvádějí, že Praha má příliš malou snahu snížit svůj deficit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Připomíná, že rozpočtový deficit Česka dosáhl letos devíti procent hrubého domácího produktu při vyloučení příjmů z privatizace. Každá země, která chce přejít na společnou evropskou měnu a vstoupit do měnové a ekonomické unie, musí splnit kritéria maastrichtské dohody.

Ta mimo jiné žádá, aby rozpočtový deficit nepřekročil tři procenta hrubého národního produktu a vnitřní zadlužení nepřesahovalo 60 procent HDP. Po přechodu na euro musejí země respektovat podmínky dohody o stabilitě a růstu, která ukládá vyrovnaný rozpočet.

MMF připomíná, že další kandidátské země z východní Evropy už maastrichtská kritéria splnily nebo je plní. Zpráva poukazuje na potřebu hlubokých reforem v České republice, nebo budou výhledy pro období po roce 2006 ještě horší.

Milan Kopp, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme