MMF prý považuje státní bankrot Řecka za neodvratný

Situace zadluženého Řecka je beznadějná. Jediným řešením je jeho státní bankrot. Podle německého týdeníku der Spiegel to přiznává Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

MMF se přitom spolu s eurozónou podílí na půjčkách Řecku, které měly zemi před bankrotem zachránit.

Řecký státní dluh je už příliš vysoký a země ho prostě splatit nedokáže. Tohle údajně Spiegelu řekl vysoce postavený činitel Mezinárodního měnového fondu.

Fond teď prý chce spolu s Evropskou unií jednat o tom, jak konkrétně bankrot Řecka provést. Fond informace německého týdeníku dementoval.

O bankrotu Řecka se ale mezi ekonomy už delší dobu mluví jako o hotové věci. Státní bankrot v praxi znamená prodloužení splátek u půjček, snížení úroků nebo přímo škrtnutí část dluhu.

Bruselská výzkumná společnost Bruegel nedávno vypočítala, že Řekové budou muset škrtnout asi 30 % z toho, co si půjčili.

Při řízeném bankrotu, respektive restrukturalizaci dluhů se totiž stát se s investory dohodne na tom, že jim zaplatí míň, než dluží, a že tak učiní se zpožděním. Takovým postupem prošla například Dominikánská republika nebo Uruguay. Celá řada ekonomů tvrdí, že tohle je cesta pro Řecko.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme