MMF se možná bude podílet na záchranném fondu eurozóny

Mezinárodní měnový fond (MMF) zvažuje, že by se podílel na záchranném fondu pro eurozónu. Vytvořil by pro to speciální nástroj. Informuje o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelka MMF Christine Lagardeová diskutuje s ministry financí na jednání eurozóny

Ředitelka MMF Christine Lagardeová diskutuje s ministry financí na jednání eurozóny | Zdroj: Reuters

Speciální investiční nástroj MMF by dával do oběhu dluhopisy a z výnosů z jejich prodeje by nakupoval dluhopisy členských zemí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Bruselu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Představitelé Mezinárodního měnového fondu podle všeho možnost angažovat se v pomoci zadluženým evropským zemím zatím jen promýšlejí. Žádné konkrétní rozhodnutí prý dosud nepadlo.

MMF teď čeká na konečný návrh evropských činitelů. Návrh na způsob boje s dluhovou krizí by měl být předložen zítra, kdy se v Bruselu koná summit Evropské unie. Tomu měla předcházet schůzka ministrů financí sedmadvacítky, polské předsednictví ji ale zrušilo.

Eurozóna zřejmě škrtne 60 procent řeckých dluhů, které drží soukromí investoři. Jde jen o to, zda to bude po dohodě s bankami, nebo proti jejich vůli. Navíc bude muset eurozóna nějakým způsobem posílit záchranný fond, aby byl schopen v případě vyhrocení situace pomoci Itálii.

Eurozóna zároveň od Itálie požaduje reformy a úsporná opatření. Itálie už téměř patnáct let hospodářsky stagnuje. Eurozóna proto dala italskému premiérovi Silviu Berlusconimu ultimátum pro předložení plánu reforem do středy.

Politici i ekonomové mluví o tom, že situace v Evropě je mimořádně vážná, prý dokonce hrozí rozpad eurozóny a návrat finanční a hospodářské krize.

Jan Prokeš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme