MMF snížil odhad růstu USA a Japonska, odhad pro eurozónu zvýšil

Spojené státy porostou pomaleji, než se původně očekávalo. Alespoň podle nejnovější analýzy Mezinárodního měnového fondu, jehož kopii předčasně získala agentura Reuters. Z té vyplývá, že se americké HDP letos zvýší o 2,8 namísto 3 procent. Naopak eurozóna má i přes všechny problémy růst oproti původním předpokladům o 0,1 rychleji - tedy tempem na úrovni 1,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Amerika se měla stát tahounem globálního růstu. I poslední statistiky z trhu práce naznačují oživení. Přesto fond snížil odhad tempa jejího růstu. Jak v této souvislosti uvedl ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, důvodem je pravděpodobně celá řada globálních nejistot.

„Jednak spojených s dopadem japonského zemětřesení a narušením určitých odběratelsko-dodavatelských řetězců. Vedle toho roli mohou hrát i rostoucí ceny komodit a na ně reagující utahování měnových kohoutků na rozvíjejících se trzích,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

MMF snížil odhad tempa růstu ekonomiky USA. O podrobnostech jsme hovořili na Rádiu Česko s ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem.

Dodal, že pokud Amerika, Japonsko a některé další velké ekonomiky skutečně porostou pomaleji, jak tvrdí fond, pro svět by to nemělo znamenat výrazný problém.

„Ten dopad přírodních katastrof je jednorázový a měl by být částečně vykompenzovaný v nadcházejících kvartálech. I když tam určité zpomalení MMF vidí v případě Ameriky a Asie, tak je to částečně kompenzováno rychlejším růstem Evropy a odhad růstu za svět jako celek se fakticky výrazně nemění,“ přiblížil.

Zvýšení HDP o 1,6 procenta v Evropě je reálné

Co se týče Evropy, Portugalsko zřejmě bude muset požádat o pomoc. Řecko podle stále více expertů nakonec své závazky nezvládne. Přesto je podle ekonoma odhad zvýšení HDP eurozóny o 1,6 procenta, jak tvrdí fond, reálný.

„Růst kolem 1,5 procenta očekávám taky. Je to dané tím, že Německo především a fakticky i celé jádro eurozóny, ke kterému můžeme počítat i Benelux, ukazuje, že dokáže velice dobře růst i ve chvíli, kdy periférie eurozóny je v krizi. Že dokáže těžit z globálního oživení, z exportů do rozvíjejících se trhů,“ uvedl.

Dodal, že Německo v tuto chvíli dosahuje jednoho z nejvyšších temp růstu od sjednocení. „A fakticky od počátku 90. let má i nejnižší nezaměstnanost a to ve chvíli, kdy skutečně ty periferie eurozóny krvácejí. A není důvod se domnívat, že tomu nebude tak i nadále,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme