MMF: Světová ekonomika poroste v příštím roce o tři, česká o 1,3 procenta

Globální ekonomiku čeká příští rok růst o 3,1 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Vylepšil tak původní predikci z července letošního roku, ve které počítal s posílením světové ekonomiky o 2,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Mezinárodní měnový fond zároveň varuje před přehnaným optimismem. Očekávaný růst je podle něj výsledkem podpory, kterou ekonomikám jednotlivých států poskytly vlády v Evropě, Asii i Spojených státech. Nelze jej tak považovat za základ trvalého obratu k lepšímu.

Podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše MMF podobně jako mnoho analytiků postupně přemalovává hodně černé prognózy trochu na růžovo. Fond však zároveň varuje před tím, že oživení sice probíhá, ale je tady spousta problémů spojených s jeho udržitelností a tak je v odhadech růstu velice střízlivý.

"Růst o tři procenta po skoro jednoprocentním propadu z pohledu světové ekonomiky není nijak oslňujícím výkonem, pokud vezmeme v potaz to, že před rozpoutáním světové finanční krize rostla globální ekonomika okolo 5 procent," řekl ekonom Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Globální ekonomiku čeká v příštím roce růst o 3,1 procenta, vyplývá z analýzy MMF. Podrobněji s vrchním ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem.

Světové trhy podle Bureše na nejnovější zprávu MMF nereagovaly nijak výrazně. "Spíše žijí středečním zklamáním z podnikatelské nálady na americkém středozápadě a bojí se dnešní nálady v americkém průmyslu a americké nezaměstnanosti. Zpráva MMF nijak tuto negativní náladu nezmění," uvedl.

V souvislosti s českou ekonomikou MMF výrazně zhoršil odhad poklesu pro letošní rok. Uvedl, že letos klesne o 4, 3 procenta. Naopak zlepšil výhled na příští rok - předpokládá růst kolem 1,3 procenta.

Podle ekonoma Jana Bureše to není nijak překvapující zpráva. MMF se podle něj v zásadě trefuje do toho, co říká dnes trh nebo jeho konsensus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognózy MMF komentoval v publicistické části poledních Ozvěn dne investiční bankéř Ondřej Jonáš

"Dochází k určitému zpoždění v oživění české ekonomiky za eurozónou. Proto z pohledu fondu nakonec nebude situace letos tak růžová. Naopak v příštím roce předpokládá posílení růstu o 1,3 procenta. Pesimističtější odhady počítají okolo 0,5 procenta, já osobně čekám růst okolo 2 procent. Ten konsensus je ale někde okolo 1,5 procenta," uvedl Bureš pro Rádio Česko.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš považuje prognózy MMF za hodnověrné. Souhlasí i s tím, že problémem může být stále stoupající nezaměstnanost.

"Mohla by ke konci roku ještě narůstat. Oživení bude tažené hlavně Indií a Čínou, EU nebude tím nejdynamičtějším prostorem a proto i v České republice lze očekávat spíše nevýrazný růst," řekl Jonáš.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme