Mnohá zlatnictví prodávají šperky s nepravými kameny

Ani jeden drahý kamen ve špercích, které Česká obchodní inspekce (ČOI) zakoupila v různých klenotnictvích v Praze a v Českém Krumlově, nebyl pravý. Laboratorní testy u všech sedmi kamenů - českých granátů, opálu, akvamarínu a dalších - prokázaly, že jde o imitace. Klenotníkům teď hrozí pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šperky za výlohou obchodu

šperky za výlohou obchodu | Foto: Eva Odstrčilová

Podle marketingového ředitele turnovského družstva umělecké výroby Granát Vlastimila Musila kontroly ČOI skutečně ukazují, že něco není v pořádku. Dokládají to i jeho vlastní zkušenosti.

„Často se setkáváme s nepravostmi. Týká se to zneužívání ochranných známek, případně označení původu. Snažíme se proti tomu postupovat právní cestou,“ říká Musil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastimil Musil z turnovského družstva Granát byl hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

Problém s nepravými českými granáty už trvá roky. „My sami chráníme naše výrobky originálním certifikátem pravosti,“ podotýká Musil. Certifikát pravosti má holografickou značku. Samotný šperk pak nese také puncovní značku. „V našem případě je to písmeno G,“ upřesňuje Musil.

Zákazník by měl také zbystřit, pokud je mu nabízen český granát větší než 5 až 6 milimetrů. V takovém případě se podle Musila o český granát jednat nemůže.

„České granáty se těží ve velikosti od 2 do 5, maximálně 6 milimetrů. 5 a 6milimetrové jsou už víceméně raritní. To je první viditelný parametr. Když se zákazník podívá na šperk, který chce zakoupit, a vyskytuje se tam takovýto kámen, pak už se musí ptát prodejce na původ,“ dodává Musil.

Jan Richter, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme