Mnohamilionová pokuta pro distribuční společnosti ze skupiny RWE

Téměř 15 milionů korun - tak vysoká je pokuta, kterou udělil čtyřem distributorům plynu ze skupiny RWE Energetický regulační úřad. Jak Radiožurnálu řekl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček, kontroly potvrdily podezření, že si v roce 2005 účtovaly tyto společnosti přemrštěné ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RWE Transgas

RWE Transgas | Foto: Marián Vojtek

"Problém spočíval v tom, že podle našeho názoru některé společnosti vůči některým zákazníkům účtovaly zjednodušeně řečeno neférovou cenu, příliš vysokou, která obsahovala příliš vysokou ziskovou marži," uvedl Blahoslav Němeček.

Společnost RWE ale s tvrzením regulačního úřadu nesouhlasí. Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského žádná z distribučních společností nezneužila své postavení na trhu a nikdy se ani nezákonně neobohatila. S největší pravděpodobností se tak proti tomuto prvoinstančnímu rozhodnutí odvolají.

"K roku 2005 se musí říci, že situaci na trhu s plynem ovlivňovaly především dva faktory: byla to první fáze liberalizace, kdy se otevřel trh pro 35 velkých zákazníků. Druhý faktor byl ten, že v průběhu roku 2005 až o 80 procent narostly ceny ropy a ropných derivátů, tedy i zemního plynu. A na tuto situaci nebyli jak zákazníci, ani trh samotný dostatečně připraveni," řekl Radiožurnálu Chalupský.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme