Mnoho libyjských ropných společností přerušilo těžbu

Chaos v Libyi ovlivňuje už také energetickou produkci v zemi. Mnohé ropné společnosti kvůli nepokojům a rostoucímu násilí přerušily těžbu v tamních zařízeních, což narušilo vývoz suroviny. Vůdce Muammar Kaddáfí měl navíc údajně nařídit sabotáže ropných zařízení. Bezpečnostní složky mají podle tohoto rozkazu nejdříve zničit ropovody u Středozemního moře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí specialisté

Američtí specialisté | Foto: USMC

„Zničením energetické infrastruktury se v podstatě celá Libye, případně i její režim, připraví o největší možné zisky z exportu surovin, protože export ropy a zemního plynu tvoří 95 procent příjmů Libye právě z exportu. Takže je otázka, nakolik je toto myšleno vážně, a pokud ano, tak už to může symbolizovat něco jako spálenou zemi v momentě, kdy on už nemá co ztratit, zničí po sobě všechno,“ řekl Josef Kraus z Centra pro bezpečnostní a strategická studia.

Přehrát

00:00 / 00:00

O energetické problematice regionu mluví ve Světě o třetí na Rádiu Česko Josef Kraus z Centra pro bezpečnostní a strategická studia.mp3

Dodal, že může jít o jakousi pomstu případnému novému režimu nebo něco na ten způsob.

„Na druhou stranu to také může být jenom nějaká deklarace s tím, že je schopen tyto věci udělat, čímž hrozí především západnímu společenství, které v posledních několika dnech vyvíjí značnou aktivitu i na půdě Rady bezpečnosti OSN, a v podstatě jim vyhrožuje, že je ochoten toto učinit třeba v případě, že by došlo k nějaké západní intervenci nebo i intervenci mezinárodního společenství i do Libye, což by mu v mnohém ztížilo život,“ řekl Josef Kraus.

Předpokládá, že Evropská unie nebude mít odvahu zasáhnout do libyjských záležitostí vojenskou silou. U Spojených států tomu může být podle jeho slov trochu jinak.

Evropa ani USA nejsou podle Josefa Krause přímo závislé na libyjské ropě nebo zemním plynu. Pouze Itálie čerpá zhruba 12 procent své energetické potřeby z libyjské ropy. Francie, Španělsko a další země EU jsou na ní závislé zhruba z jednoho procenta.

Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme