Mnozí zaměstnanci při práci s internetem nedbají na bezpečnost

Internet a e-mail spolu s vlastními zaměstnanci považují české společnosti za největší hrozbu pro bezpečnost svých informačních systémů. Vyplývá to z průzkumu mezi čtyřmi stovkami českých firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracoviště s počítačem

pracoviště s počítačem | Foto: Jan Rosenauer

Loni už měl každý druhý zaměstnanec možnost využívat v práci internet. Lepší přístup k informacím ale firmám přináší vyšší riziko z hlediska bezpečnosti. "Uživatelé v podstatě neumí obsluhovat dostatečně technologie, dělají chyby - z tohoto důvodu existuje spousta bezpečnostních incidentů. Druhý aspekt je ten, kdy nedodržují základní bezpečnostní pravidla, a umožňují tak útočníkům z venku nebo zevnitř využít slabin informačních systémů a zcizení informací, jejich poškození a tak dále," říká Lukáš Mikeska ze společnosti Ernst&Young, která průzkum s dalšími partnery dělala.

Nejlépe se o bezpečnost svých informačních systémů starají banky a finanční instituce, nejméně o ni pečují některé průmyslové a zemědělské podniky. "Slyším spoustu argumentů od společností, které říkají: ´Deset let takhle fungujeme, nikdy se nic nestalo, proč bychom měli do toho investovat.´ Je velmi těžké prokázat, jaké pozitivní efekty investice do informační bezpečnosti přinese, ale je to vaše pojištění, je to zabezpečení se proti potenciálním rizikům," dodává Mikeska.

Obecně se ale ukazuje, že stav informační bezpečnosti i u nás je na úrovni vyspělých zemí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme