Babiš zkritizoval podklady k cenám mobilních dat. ‚Stát má údaje k dispozici,‘ reaguje asociace

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí. Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje, o které žádal. Výkonný ředitel asociace Jiří Grund řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokud je toto maximum, co může Asociace provozovatelů mobilních sítí (AMPS) dodat, pak další jednání s ní postrádá smysl. Nezbývá nám, než začít jednat s jednotlivými operátory a získat reálná data od nich. Pokud je nedostaneme, tak jim jejich údajné nižší ceny těžko někdo uvěří,“ uvedl Babiš na twitteru.

Na dodání reálných údajů o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data, se dohodl premiér v polovině března na schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2, Vodafonu a Nordic Telecomu.

Tak tohle je naprosto neuvěřitelné. Tohle mi poslala Asociace provozovatelů mobilních sítí. Žádali jsme je o reálné ceny mobilních dat za poslední roky. V tom jejich dokumentu ale nejsou. vlada.cz/assets/media-c…

16:58 – 26. 03. 2019

6 81

Premiér ale podle Grunda možná zapomněl, že Babišova vláda financuje více než jednou miliardou korun ročně Český telekomunikační úřad (ČTÚ). „ČTÚ data podléhající obchodnímu tajemství o reálných cenách mobilních dat má k dispozici. Asociace mobilních operátorů může jen těžko suplovat dohledové orgány telekomunikačního trhu,“ řekl ředitel asociace.

Premier @Andrej Babiš mozna zapomnel, ze jeho vlada financuje regulacni urad vice jak miliardou rocne. @ČTÚ data podlehajici obchodnimu tajemstvi o realnych cenach mobilnich dat ma k dispozici. @APMS muze jen tezko suplovat dohledove organy telko trhu.

17:19 – 26. 03. 2019

2 35

Podprůměr unie

Podle APMS klesly ceníkové ceny za jeden gigabyte (GB) mobilních dat během posledních dvou let o více než polovinu. Asociace zmiňuje například lednovou studii Cable UK, podle které jsou ceny dat v Česku pod průměrem Evropské unie. V Česku podle ní stojí jeden GB 4,9 dolaru (zhruba 110 korun), průměr EU je o dva dolary vyšší.

Ondřej Malý: Telekomunikace nikdy nebyly politickou prioritou. Teď se zdá, že se to lehce obrací

Číst článek

APMS také upozornila, že v Česku je pokles jednotkové ceny dat rychlejší než ve zbytku Evropské unie. Na základě statistiky Evropské komise pak asociace uvedla, že Češi neplatí za mobilní služby více, než činí evropský průměr. Obě hodnoty podle prezentace loni ve třetím čtvrtletí činily 10,8 eura (asi 280 korun).

Podle několika mezinárodních srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházející z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuální výhodnější nabídku.

Kdo za to může?

Zájem o dění na mobilním trhu zvýšil nedávný výrok ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO), podle níž si za vysokou cenu mobilních dat mohou sami Češi. Češi podle ní spíš hledají připojení k bezdrátovým wifi sítím.

Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. Ministryně později uvedla, že byl výrok vytržen z kontextu.

Babiš koncem února řekl, že stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně možného vstupu na český trh jako čtvrtý mobilní operátor prostřednictvím chystané aukce televizních kmitočtů v pásmu 700 MHz. O frekvence se zajímá i Nordic Telecom.

Šestistránková prezentace Asociace provozovatelů mobilních sítí:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme