Ondřej Malý: Telekomunikace nikdy nebyly politickou prioritou. Teď se zdá, že se to lehce obrací

Proč v Česku pořád za internet a mobilní data platíme tak velké peníze? Je správným krokem nejnovější návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo Pirátů na zjednodušení změny mobilního operátora? Hostem Interview Plus byl někdejší náměstek ministryně průmyslu a obchodu, bývalý člen Rady Českého telekomunikačního úřadu nebo i bývalý vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý.

Tento článek je více než rok starý.

Interview Plus Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone - chytrý telefon - focení jídla na Instagram

Co brzdí neomezená data v České republice? Ilustrační foto | Foto: Helena Lopes | Zdroj: fotobanka Pexels | CC0 1.0,©

Nemyslí si, že by polistopadové vlády zaspaly. „Telekomunikace nikdy nebyly pro nikoho politickou prioritou. Teď se zdá, že se to lehce obrací… Ono vlastně někdy není pozdě začít,“ říká s narážkou na poslední premiérovy aktivity.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala

Český trh je podle něj třeba rozdělit na služby pro domácnosti a pro firmy, korporace, státní správu a „vše, co jde velmi zjednodušeně nazvat jako IČaři (osoby samostatně výdělečně činné, OSVČ, pozn. red.). Tento trh funguje velmi dobře. Jsou tam relativně hodně dobré ceny za relativně hodně dobré množství služeb.“

Trh je tak velmi nevyvážený a slevy pro firmy se tak prý často blíží i 90 % oproti ceníkovým cenám.

„Trh je ospalý, protože operátoři dobře vědí, že nějaké přetahování o zákazníka ani nemá smysl. Když tady máte dvouleté smlouvy, tak taky víte, že v jeden měsíc bude průměrně k dispozici 1/24 celého trhu. Takže je pro ně levné ochránit si vlastní zákazníky, zároveň ale relativně drahé získat nějaké nové… Důsledky pak pociťujeme na svých peněženkách,“ vysvětluje Malý.

Asociace operátorů a pohádky

Ondřej Malý rozporuje i nedávné prohlášení ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda, který docela nedávno prohlásil, že sice máme dražší data, ale taky kvalitnější sítě.

Stát si musí vybrat mezi obyčejným autem nebo ferrari, říká o ceně mobilních dat šéf sdružení operátorů

Číst článek

„My naštěstí máme k dispozici čísla, která říkají jinou story. Po roce 2013, kdy se tady začaly stavět sítě 4. generace, poměr investic nijak zásadně na výnosech operátorů nevzrostl. Takový rakouský T-Mobile investuje do svých sítí víc než český T-Mobile, a jejich ceny jsou tam nižší. Tady máme opravdu kvalitní síť, ale v jiných zemích EU taky. Zato data jsou tam dramaticky levnější než v ČR. A dramaticky kvalitnější není ani síť polského T-Mobil. Pan Grund má své představy, já ale data, která si zadali samotní operátoři.“

Za další pohádku pak Malý považuje i tolikrát opakované informace, podle kterých neomezená data v ČR brzdí nedostatečná infrastruktura. „To je pohádka a velká nepravda. Operátoři do pevné infrastruktury za poslední léta investovali miliardy, ale jsou to hlavně malé, regionální české firmy, které je staví. Často se vám dnes stane, že v severočeském městě můžete mít několikanásobně kvalitnější připojení než ve vilové čtvrti někde v Praze.“

Ředitel Vodafone nedávno řekl, že k tomu, aby tady bylo robustní pokrytí domácností, potřebuje hlavně rozvoj pevných sítí. „To je úplný nesmysl,“ kontruje Malý. „V ČR má 60 % domácností přístup k internetu s rychlostí 100 MB a víc a 89 % domácností o rychlosti 30 MB a víc. Nevím, co ředitel Vodafonu víc chce. Navíc, když teď kupuje UPC, který do 1,5 milionu českých domácností natahal infrastrukturu bezproblémově schopnou velkých rychlostí. Tohle bude mít k dispozici už za pár měsíců,“ dodává. 

Snadnější změna operátora

V posledních dnech se Piráti i hnutí ANO rozhodli konat a chtějí začít jednat o snížení zátěže pro běžné spotřebitele. Chtějí snížit smluvní poplatek při odstoupení od smlouvy ze stávajících 20 % částky zbývajícího závazku na 5 %, nebo zrychlit a usnadnit přechod mezi operátory.

„Pokud dlouhodobé úvazky ztratí na své atraktivitě, nebo pokud bude snazší a levnější operátora opustit, pak bude i operátor dávat nabídky lepší.“ Nebude si tak moc chránit jen tu svou čtyřiadvacetinu trhu, ale otevřený bude celý trh.

Důležitější než zrychlení přechodu k jinému operátorovi z dnešních 10 na 2 dny, je usnadnění celého aktu. Pomohlo by, kdybyste mohli zajít jen za jedním a ten by za vás zařídil vše potřebné. Dnes obíháte se smlouvami oba operátory, což je zbytečně složité.  

Základní problém minulosti je pak prý ve zrušení samostatného ministerstva informatiky (2003−2007). „Byla to velká chyba. Pokud totiž jinde v Evropě podobný úřad funguje, postupuje modernizace a digitalizace, a to i ekonomiky, daleko rychleji a s elánem,“ uzavírá telekomunikační odborník.

Michael Rozsypal, lup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme