Mobilní domy jako levná alternativa klasického bydlení. Ročně si je pořídí asi 500 Čechů

Ceny bytů a domů v Česku stále patří k nejrychleji rostoucím v Evropě. To nahrává nejrůznějším alternativním řešením situace s bydlením. Jedním z nich je třeba mobilní dům. Zánovní se dá sehnat za cenu od několika desítek tisíc do půl milionu korun. Dlouhý je zhruba 12 metrů, široký 3 a půl a vydrží až půl století. Pro jeho provoz stačí jen pozemek a přípojky na vodu a elektřinu. Ne vždy pro takovou alternativu ale mají pochopení stavební úřady.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilheim, ilustrační foto

Mobilheim, ilustrační foto | Foto: Wikimedia Commons, Petr1888 | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

„Tady můžeme vidět spoustu dveří v úzké chodbičce, dveře tady naproti jsou do větší ložnice s manželskou postelí,“ říká předseda Asociace prodejců mobilních domů Petr Wawrosz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mobilheimy mohou být levnější variantou klasických domů.

Je to jenom o trochu užší než normální klasická chodba. S tím se asi člověk musí vypořádat a zvyknout si. Potom už vcházíme do obývací místnosti spojené s kuchyní.

„Tady vidíte sedačku, která je kolem dokola pod okny. A díky tomu, že ten nábytek je dělaný přímo na míru, tak nezabírá tolik místa jako v normálním bytě.

Domky jsou anglické a Angličan si nedokáže představit spokojený rodinný život a bydlení bez krbu. Anglie je největší výrobce těchto mobilních domů,“ vypráví během prohlídky přibližně 40 metrů čtverečních předseda Asociace.

Domky široké zhruba 3,5 metru si podle něj ročně koupí okolo 500 Čechů. Asi polovina z nich v nich pak žije po celý rok.

„Najít garsonku pod třináct tisíc je téměř nemožné. A to neřeším jen Prahu, ale i bezprostřední okolí,“ vysvětluje Radiožurnálu Tereza Hanzlová, proč před časem s přítelem jeden takový mobilní dům hledali.

Ceny bytů v Česku už neletí tak rychle vzhůru. Bydlení nejrychleji zdražuje v Irsku a Slovinsku

Číst článek

„V tu chvíli jsme docházeli k těm absurdním představám, že maringotka není špatný nápad a od maringotky není daleko k mobilheimu. Dají se sehnat za rozumné peníze a zároveň plně vybavené," dodává.

Právě takzvané mobilheimy však často nemají příliš v oblibě stavební úřady. Nevyhovuje jim třeba snížená výška stropu. Jenže umístit dům bez povolení se podle Viléma Frčka z Ministerstva pro místní rozvoj nemusí majiteli vyplatit.

„Zjistí-li stavební úřad umístění mobilního domu bez územního rozhodnutí, zahájí řízení o jeho odstranění. Za umístění mobilního domu bez územního rozhodnutí lze uložit pokutu až do výše 500 000 Kč.“

Je proto potřeba myslet i na to, jestli je pozemek, na který se dům přiveze, vůbec určený ke stavbě.

„Od roku 2015 se to už víc kontroluje, jestli je budova spojená se zemí, a zda je, nebo není využívaná k trvalému bydlení,“ říká realitní makléř společnosti Bidli Roman Kotek. To ale podle něj neplatí pro ty, kteří si mobilní dům nechají přivézt na pozemek a využívají ho jako chatu.

Cesta za vlastním bydlením je trnitá. Podle studie si na něj Češi šetří nejdéle z celé Evropy

Číst článek

„Jsou to většinou mladí, kteří mají vyšší nároky. Nechtějí kupovat staré chaty bez vody a bez elektřiny. Je to pro ně opravdu rychlé, ekonomické a efektivní řešení,“ vysvětluje Kotek.

Na mobilní dům se dokonce dá vzít i hypotéka. Podmínkou ale je, aby byla stavba zapsaná v katastru, doplňuje hypoteční specialista společnosti ChytrýHonza.cz, Daniel Horňák.

„I pokud bychom měli tuto stavbu zapsanou v katastru nemovitostí, může se nám stát, že ocenění pro banku, to znamená ocenění aktuální ceny, může vycházet níže a můžeme pak mít problém zafinancovat například 80 % této stavby.“

Pokud ale mobilní dům nemá pevné základy, dá se financovat jen takzvanou americkou hypotékou, tedy s ručením jinou nemovitostí.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme