Mobilní operátor Vodafone žaluje konkurenční O2 o 385 milionů, ta obvinění odmítá

Mobilní operátor Vodafone zažaloval konkurenční O2 Czech Republic o 385 milionů korun. Zdůvodňuje to tím, že podle něj O2 zneužívá dominantní postavení na českém trhu pevného vysokorychlostního internetu. Společnost O2 se brání, že to není pravda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodafone

Vodafone | Foto: Marián Vojtek

„O2 porušila principy volné soutěže tím, že účtovala neodůvodněně vysoké velkoobchodní ceny za pevné připojení k internetu pomocí technologie DSL, která je nutná k poskytování pevných internetových služeb pro koncové zákazníky,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

„O2 tak vlastně znemožnila nabízet jednotlivcům i firemním zákazníkům pevné připojení za ceny, které by mohly konkurovat jejím cenám,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Telekomunikační firma O2 čelí další žalobě operátora. Ta obvinění odmítá. O detaily se zajímala redaktorka Jitka Hanžlová

Vodafone žaluje operátora O2 Czech Republic o náhradu škody ve výši 385 milionů korun. Společnost O2 ještě žalobu nedostala, jen stručnou výzvu. Žalobu ale označila za spekulativní a žalovanou částku 385 milionů za smyšlenou. Zároveň odmítá, že by chybovala.

„Podání žaloby pouhý týden po doručení stručného dopisu nám ukazuje, že se jedná o trochu uměle vykonstruovanou kauzu. Společnost O2 Czech Republic se nedopustila žádného porušení povinností plynoucích ze zákona o ochraně hospodářské soutěže, a proto považujeme žalobu společnosti Vodafone za neoprávněnou,“ reagoval pro Český rozhlas mluvčí O2 Martin Žabka.

Žaloby nejsou výjimečné

Žaloby mezi mobilními operátory nejsou výjimečné. Podobně postupovaly nedávno i firmy Volný a České radiokomunikace. Jejich spor s O2 ještě není rozhodnutý. Podobné žaloby se často objevují v době, kdy se o něčem důležitém na trhu rozhoduje.

Teď to například může být vyjednávání o tom, kdo se bude podílet na budování nových mobilních sítí. Aukce kmitočtů LTE skončila loni, operátoři se snaží spojit síly, aby neměli tak velké náklady.

„Tam to vypadá, že Vodafone je ze hry. On ještě nedávno deklaroval, že nějak jedná. Ale teď té žalobě rozumím jako určitému signálu o tom, že jednání už asi zkrachovalo. A teď jakoby jeden z operátorů podává žalobu vůči druhému operátorovi, se kterým by současně měl jednat,“ míní nezávislý konzultant a publicista Jiří Peterka.

Zatím se společnost O2 dohodla s T-Mobilem. Podle Jiřího Peterky ale existuje i další věc, která je ve hře.

„Myslím si, že teď se hraje o balík 14 miliard korun z unijních fondů na budování sítí NGA. Je to dostatek peněz na to, aby se o ně strhla velká bitva. Toto vnímám jako jakousi dělostřeleckou přípravu a ona to asi nebude zdaleka poslední salva,“ shrnuje.

Pokud jde o žalobu, kterou Vodafone podal na O2 u Městského soudu v Praze, tak jediné, co se dá celkem jistě říci, je to, že podobné spory vždy trvají velice dlouhou dobu. A jejich výsledek je těžké jakkoli předvídat.

mta, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme