Mobilní operátoři se potýkají se ztrátami. Jejich klienti je podvádějí

Ze závěrů studie společnosti Juniper Research vyplývá, že mobilní operátoři ztrácejí každoročně 58 miliard dolarů kvůli chybám v účtování a podvodům. Základní důvodem je údajně komplexnost a složitost mobilních sítí a také obrovské množství dat, která musí mobilní operátoři zpracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Likvidace dopravní nehody bude možná přes chytrý telefon

Likvidace dopravní nehody bude možná přes chytrý telefon | Foto: Tomáš Adamec

Nejhůře je na tom Afrika, kde se ztrácí až 15 procent celkových výnosů, v Evropě jsme na slušném jednom procentu a v Severní Americe dosahuje hodnota ztrát 2,8 procenta.

Podle zprávy se nejvíce podvodů odehrává na předplacených kartách. „Samotné účtování na předplacených kartách probíhá úplně stejně jako na klasických fakturovaných účtech – vy platíte ex post. Hlavní rozdíl je v tom, že předplacené karty bývají velmi často anonymní a jste podstatně hůře vypátratelní,“ vysvětluje šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Navíc operátoři v mnoha zemích se snaží nalákat nové uživatele tím, že mají předplacené karty velmi levné nebo s nějakou velmi zajímavou službou. To zase nahrává tomu, že jsou zneužitelné k nějakým podvodům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podvody na účtech mobilních operátorů vysvětloval ve Světě o jedné šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář

Základním podvodem je klonování karet. „U nás už je s tím problém, ale je to možné v zemích, kde se používají starší SIM karty. Vy si koupíte jednu kartu, naklonujete, to znamená, že ji několikrát zkopírujete, a rozprodáte. Deset lidí pak může telefonovat na jeden účet a díky zpožděnému účtování pak protelefonujete mnohem víc, než máte na účtu,“ uvádí Krčmář.

Další způsobem podvádění je zneužívání takzvaných SIM boxů, což jsou ústředny s hromadou SIM karet s předplacenou službou neomezeného volání po té zemi.

Evropa je na tom lépe než Spojené státy. „Je to pravděpodobně technologickým stavem sítí, protože v Evropě a speciálně ve střední Evropě se stavěly sítě později a jsou modernější, nebyla potřeba udržovat zpětnou kompatibilitu. Síť je přehlednější a účtování v ní přehlednější,“ dodává Krčmář.

Lucie Maňourová, Zdeněk Strnad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme