Mobilní operátoři se před zavedením EET předhánějí v nabídkách pro restauratéry

Hoteliéři a restauratéři budou kvůli elektronické evidenci tržeb muset od prosince mít připojení k internetu. Telekomunikační společnosti se tak začínají předhánět v nabídkách. Pro poskytovatele internetu znamenají zaváděné změny výhodný byznys.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

losos, restaurace

losos, restaurace | Foto: Fotobanka Pixabay

Společnost O2 dnes představila produkt eKasa. Balíček obsahuje tiskárnu na účtenky, tablet a SIM kartu pro datové připojení. Podobnou pokladnu používají v Chorvatsku, kde je EET povinná už od roku 2013.

O2 předpokládá, že o eKasu budou mít zájem stovky tisíc podnikatelů. Pokud ale budou mít větší obrat, měsíční paušál za přenos dat podle mluvčí společnosti Lucie Pecháčkové platit nemusí.

„Obrat je ve výši 100 tisíc korun a v případě, že bude obrat 50 tisíc korun, bude měsíční poplatek poloviční,“ řekla.

Výdělek pro poskytovatele internetu

Operátor Vodafone nabízí aplikaci ePokladna. Ta by měla zajišťovat jednoduchou práci s elektronickými účtenkami a cílí hlavně na podnikatele v terénu.

„Stovky podnikatelů si řešení zakoupily již s předstihem a používají ho už nyní. Mají přehled o všech transakcích, které jsou zálohovány, a nemusí vypisovat paragony ručně,“ uvedla mluvčí firmy Markéta Kuklová.

T-Mobile svoje řešení pro EET zatím drží v tajnosti. Zveřejnit ho chce až příští týden.

Díky tomu, že elektronická evidence tržeb k vydání povinné účtenky vyžaduje internet, změny přinesou peníze i do kasy jeho poskytovatelům.

„V poslední fázi, někdy v roce 2018, až bude povinnost evidovat tržby platit pro všechny čtyři skupiny podnikatelů, takovým střízlivým odhadem okolo 50 až 70 milionů měsíčně,“ odhadl Aleš Pospíšil, redaktor serveru MobilMania.cz.

Podle schváleného zákona o evidenci tržeb budou podnikatelé muset evidovat každou platbu od zákazníka a vydávat jim za to účtenky. Povinnost se bude zavádět postupně v několika vlnách od 1. prosince letošního roku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme