Mobilní operátoři v Maďarsku se bouří. Kvůli nové dani za telefonní hovory a zprávy

Telefonní operátoři v Maďarsku mluví o lichvě. Důvodem je nová daň. Tu by měli podle nové úpravy, která je před schválením, platit za každý mobilní hovor a SMS zprávu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle návrhu, který mají poslanci schvalovat nejpozději na začátku příštího týdne, by mobilní operátoři měli za každou započatou minutou hovoru, za každou SMS či MMS zprávu zaplatit daň ve výši dvou forintů.

Podle původní představy měli poplatek zaplatit předplatitelé. Nyní však tři operátoři, Maďarský Telecom, Telenor a O2, s hrůzou zjistili, že ve verzi, kterou mají na stole poslanci, musí daň zaplatit oni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mobilní operátoři v Maďarsku se bouří kvůli nové dani, kterou zavádí vláda. Podrobnosti od budapešťského spolupracovníka Gregora Martina Papucseka..

Loni už vláda zavedla mimořádné krizové daně i pro telekomunikace, slíbila ale, že je zruší. Nyní však místo nich zavádí tuto novou daň.

Budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek v Odpoledním Radiožurnálu přiblížil, že mimořádné daně zatížily telekomunikační sféru o 51 miliard forintů ročně, což je asi 5 miliard českých korun. Nová daň mobilních operátorů by měla do státní pokladny přinést asi 45 miliard forintů.

Papucsek připomněl, že maďarský kabinet chtěl původně zvýšit spotřební daň, nakonec ale otočil. „Poté, co byly zveřejněny dvouforintové daně za každou minutu hovoru a zprávy, se zvedla vlna nespokojenosti na straně spotřebitelů, tedy voličů. Vláda tedy otočila a poplatek zavedla pro operátory,“ přiblížil.

Gregor Martin Papucsek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme