Mobilní stánky na nádražích nabízejí pomoc lidem ve finanční tísni

Krotitelé dluhů vyrazili na nádraží do několika českých měst. Cestujícím nabízejí bezplatně rady, jak se dostat ze zamotaného kruhu exekucí, splátek a nových půjček. Právě v takové situaci je 67letá Danuše z Ostravy. Na dveře bytu už klepou exekutoři a zoufalá důchodkyně má strach, že skončí pod mostem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhová past

Dluhová past | Foto: F. Tichý

„Jsem zničená z toho, že u mě doma už probíhá exekuce. Takže jsem vlastně jenom na těch tabletách,“ rekapituluje svoji situaci paní Danuše.

Pomoc odborníků už přitom hledala dříve, naletěla ale podvodníkům.

„Vždycky řekli, že je konzultace zdarma a pak si řekli třeba o 5 tisíc, někteří o 10 tisíc a tak dál. Vzala jsem si na to právě nebankovní půjčku a dala jsem 5 tisíc a už jsem je neviděla, protože už tam nebyly,“ bezmocně konstatuje paní Danuše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co nabídnou mobilní bezplatné poradny na nádražích v Česku, přibližuje Iva Havlíčková

Když sedí před vstupem do ostravské Poradny při finanční tísni, každou chvíli si setře slzu z tváře. Pomoci jí nemůže ani rodina. Její potomci se starají o své děti a mají svých finančních starostí dost.

„Co se týká mých ostatních známých, to je většinou tak jak já,“ dodává Danuše. Její poslední nadějí je poradna na ostravském hlavním nádraží. Doufá, že se zde dočká pomoci, protože její zadlužení se všemi poplatky a úroky vystoupalo na 150 tisíc korun.

Odborníci z Poradny při finanční tísni vyrazili do terénu hlavně proto, aby nabídli možnost konzultace lidem, kteří o poradně nevědí.

„Ukážeme, že existujeme a pomáháme bezplatně lidem, že jsme tady pro ně,“ zdůrazňuje Alena Mochovská z poradny.

Mobilní stánek s označením Den bez dluhů bude do pátku i na dalších nádražích. Svoji pomoc nabídnou odborníci i v Brně a Ústí nad Labem.

Marína Dvořáková, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme