Moneta kupuje za 4,6 miliardy korun Wüstenrot v Česku. Banka očekává výrazný nárůst vkladů

Zástupci Moneta Money Bank podepsali s německým koncernem Wüstenrot & Württembergische smlouvu o koupi stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku za 180,4 milionu eur (přibližně 4,6 miliardy korun). Transakce má být vypořádána 1. dubna 2020. Podléhá ale ještě schválení ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firmy to ve čtvrtek večer oznámily v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moneta Money Bank

Moneta chce koupi Wüstenrot financovat z přebytku vlastního kapitálu a volné likvidity | Foto: Jiří Sedláček | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

Banka uvedla, že transakcí získá navíc asi 350 000 klientů. V současnosti má zhruba milion klientů. Moneta také očekává po koupi Wüstenrotu nárůst vkladů klientů o 50 miliard korun, tedy asi o 44 procent. Podíl na trhu klientských vkladů Monety stoupne podle banky ze stávajících pěti procent na osm procent a podíl na trhu hypoték z 3,2 procenta na více než šest procent.

Kofola koupila Korunní a Ondrášovku. Chce rozšířit portfolio o tradiční minerální vody

Číst článek

Moneta chce koupi financovat z přebytku vlastního kapitálu a volné likvidity. Banka také dříve uvedla, že akvizice posílí ziskovost o 15 procent ročně a navýší provozní výnosy minimálně o deset procent ročně. „Stoprocentně hodláme využít růstového potenciálu získaného díky akvizici,“ sdělil ve čtvrtek generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

Stávající generální ředitel Wüstenrot v Česku Michael Pupala zůstane podle Monety i nadále generálním ředitelem a předsedou představenstva stavební spořitelny i hypoteční banky Wüstenrot. Zároveň se stane členem vrcholového managementu Monety.

„Plánovanou akvizici vnímám jako další etapu ve vývoji naší firmy a zároveň i příležitost vybudovat na českém trhu skutečného specialistu na řešení financování bydlení,“ uvedl k obchodu Pupala.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Podle počtu klientů je čtvrtou největší bankou v Česku. Banka také uvádí, že v současnosti je pátým největším poskytovatelem hypoték v republice.

Finanční skupině Wüstenrot, která v Česku nabízí stavební spoření a hypoteční úvěry, stoupl loni čistý zisk o jedno procento na 420 milionů korun. Wüstenrot stavební spořitelna je nejmenší z pětice českých stavebních spořitelen. K menším hráčům patří na tuzemském trhu i Wüstenrot hypoteční banka. Skupina Wüstenrot měla v Česku dříve i pojišťovací část, kterou ale v roce 2016 koupila pojišťovna Allianz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme