Monstrózní Expo v Dubaji. Emirát za něj utratí stovky miliard, přilákat chce 25 milionů lidí

Zdaleka nejdražší výstava Expo všech dob se chystá v Dubaji. V přepočtu bude stát 400 miliard korun. Návštěvníkům se sice otevře až za více než tři roky, přípravy už ale jsou v plném proudu. Oproti loňskému Expu v Miláně budou náklady na největší akci v historii Spojených arabských emirátů pětinásobné. Mladá arabská země s pohádkovými finančními možnostmi si ale může extravaganci dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Dubai (loď a nové domy)

Dubaj, Dubai (loď a nové domy) | Foto: CC0 Public domain

„Tady se neočekává, že by byl problém s financováním. Celkově si myslím, že Expo v Dubaji může být poměrně přelomové,“ říká Tomáš Griger. V Dubaji zastupuje českou sklářskou firmu a zrychlující se tempo příprav na Expo 2020 pozoruje denně.

Čechům se v Dubaji dobře pracuje, žít natrvalo by tu ale nechtěli

Číst článek

Jižně od města, nedaleko dálnice na Abú Zabí, už se na ploše budoucí světové výstavy čile buduje. Dubaj chce až sem prodloužit stávající linku metra bez řidiče. Novou stanici u Expa by mohly zdobit české designové skleněné lustry, které už v několika stanicích září.

Voleb se šejch bát nemusí

Podle Tomáše Grigera nehrozí, že by se po skončení Expa ekonomická aktivita zabrzdila. Emirátské vedení má podle něj dlouhodobější plány.

„To je jedna z výhod Dubaje, jak to tu funguje s vládou. Je tady šejch, kterému nehrozí, že budou za čtyři roky volby. To znamená, že on se nesoustředí na to, aby byl zvolený, ale na to, aby šla země kupředu,“ vysvětluje Griger.

Na srdci leží dubajským vládcům i prestiž, což se na celém pojetí nadcházející světové výstavy bezpochyby projeví.

„Emiráťané chtějí na Expu použít nejlepší technologie a nejlepší možnosti, které svět nabízí. Proto otevřeli on-line nákupní portál, kde se můžou firmy z celého světa zaregistrovat a ucházet se o zakázky, které bude vláda rozdávat,“ říká místopředseda Czech Business Council in Dubai. Ondřej Soška.

Zakázek je zhruba za 200 miliard korun. „Bude to největší akce v historii Spojených arabských emirátů, v roce 2021 budou emiráty slavit své 50leté jubileum a Expo chtějí pojmout jako jeho monstrózní oslavu,“ přibližuje důvody velkoleposti celého projektu Ondřej Soška.

Země se chce Expem propagovat také jako turistická destinace a počítá se, že výstavu navštíví rekordních 25 miliónů lidí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme