Moody’s snížila Belgii rating o 2 stupně. Vláda uklidňuje veřejnost

Snížení úvěrového ratingu o dva stupně nepříjemně překvapilo Belgii. Ratingová agentura Moody‘s degradovala Belgii ze známky Aa1 na Aa3. Současně varovala před dalším snížením hodnocení, protože nevěří, že by se hospodářské vyhlídky Belgie mohly v blízké budoucnosti nějak výrazně zlepšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: Fotobanka Free Foto

„Není důvod k panice, ale pokud nebudeme opatrní, můžeme klesnout ještě níž,“ varuje a zároveň uklidňuje ministr financí Steven Vanackere. Připustil, že propast mezi Belgií a nejvýše hodnocenými státy jako jsou Německo nebo Nizozemsko se prohlubuje.

ČTĚTE TAKÉ: Pověst ratingových agentur se hroutí

Jde o to přesvědčit investory, že Belgie splní závazky, které si dala a ozdraví svou ekonomiku. V roce 2015 chce mít vyrovnaný rozpočet. Agentura Moody‘s má pochybnosti o výrazném snížení rozpočtového schodku Belgie v příštím roce, protože její ekonomika je založená na vývozu a tranzitu zboží přes její území.

Do rizik započítala také závazky, které si Belgie dala k záchraně bankovní skupiny Dexia. Ta má největší síť poboček v zemi a kvůli řecké dluhové krizi se potýká s velkými problémy.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme