Moody's snížila Británii nejvyšší úvěrový rating

Velká Británie přišla poprvé od roku 1978 o nejvyšší úvěrový rating AAA. Agentura Moody's ho snížila na stupeň Aa1 kvůli nepříznivým ekonomický prognózám, které počítají se slabým růstem ostrovního hospodářství v několika příštích letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agentura Moody´s (ilustrační foto)

Agentura Moody´s (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ministr financí George Osborne přiznává, že je rozhodnutí agentury drsnou připomínkou dluhových problémů Británie.

„Musíme vystupňovat naše úsilí o redukci státního dluhu, o vytvoření milionů pracovních míst a zajištění nízkých úroků pro domácnosti. Situaci nepomáhá ani stagnace eurozóny, která oslabuje náš vývoz. Je to varování, ekonomická výzva,“ řekl Osborne.

Británie je další z dlouhé řady zemí, které ztratily nejvyšší možný rating tři A. Na rozdíl od Francie a Spojených států ale Moody´s ponechala Británii stabilní výhled. Znamená to, že nepředpokládá, že by rating dále snižovala.

Úvěrový rating, který přidělují jednotlivým státům tři globálně uznávané agentury, je signálem o jejich platební spolehlivosti. V současnosti mají nejvyšší rating AAA z velkých vyspělých ekonomik pouze Německo a Kanada.

Igor Maňour, Jan Prokeš, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme