Moody´s snížila rating nejstarší banky na světě, italské Monte dei Paschi

Třetí největší banka v Itálii Monte dei Paschi má problémy. Ratingová agentura Moody´s zhoršila její úvěrové hodnocení natolik, že se dostala pod investiční úroveň. Banka už na pokrytí kapitálu požádala stát o úvěr, podle agentury ale bude pravděpodobně muset žádat o další podporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Fotobanka stock.xchng

Monte dei Paschi, která patří mezi nejstarší banky na světě, žije z veřejných peněz už třetím rokem. Poprvé ji stát dotoval v roce 2009 skoro dvěma miliardami eur, letos v červnu sama banka požádala o dalších půldruhé miliardy, Evropský bankovní mezitím úřad oznámil, že by potřebovala více než tři miliardy eur.

„Pád takové banky by představoval velkou ránu pro italskou ekonomiku a to samozřejmě nechce italská vláda riskovat. Jsou tady i politické důvody. Protože pád banky by byl samozřejmě negativně vnímán voliči,“ vysvětlil na Rádiu Česko bankovní analytik České spořitelny Petr Bittner důvody, proč vláda nechce nechat banku padnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moody´s snížila rating italské bance Monte dei Paschi. Rozebrali jsme s bankovním analytikem České spořitelny Petrem Bittnerem.

Monte dei Paschi byla také jedinou italskou bankou, která selhala v takzvaných stress testech. Bittner v této souvislosti upozornil, že italský bankovní sektor je obecně pod velkým tlakem.

„Italské ekonomice se nedaří tak, jak by si představovala. V případě Monte dei Paschi ale šlo ještě také o to, že ve velkém nakupovala vládní dluhopisy a v době, kdy se investoři začali obracet k Itálii zády, začala klesat hodnota dluhopisů a banka na nich značně ztrácela a vyčerpala si velkou část kapitálu,“ přiblížil.

Trhy podle Bittnera na zprávu o snížení ratingu zatím nereagovaly. „Není se co divit. To, co hýbe vnímáním rizikovosti italských dluhopisů a dalších, nejsou aktuálně problémy lokálních bank, ale celková situace v eurozóně.“

Analytik připomněl, že včera byla schválena nová forma bankovní unie. „Jedním z jejích výstupů by mělo být to, že by napříště banky v podobných potížích nezachraňovala vláda a tím by se nezatěžoval rozpočet, ale byly by zachraňovány z fondu ESN, který byl spuštěn na začátku října,“ doplnil bankovní analytik České spořitelny Petr Bittner.

Václav Sochor, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme