Moody's snížila rating Řecka o další tři stupně. Bankrot je 'téměř jistý'

Rating Řecka dál prudce padá. Naplnily se tak obavy investorů z minulého týdne, kteří předpovídali, že zapojení soukromých institucí do pomoci zadluženému Řecku mohou ratingové agentury vnímat jako bankrot. Mezinárodní ratignová agentrua Moody's v reakci na závěry mimořádného summitu členských zemí eurozóny z minulého týdne dnes srazila hlavní rating Řecka o další tři stupně na známku Ca. Ten je teď o pouhý jeden stupeň od nejnižší možné známky C.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak ale na Rádiu Česko uvedl ekonom České spořitelny Petr Zahradník, ratingové agentury nemají důvod hodnocení Řecku tak výrazně snižovat, spíše podle něj dělají zbytečnou paniku.

„Od minulého týdne nestalo nic tak strašlivého, že by se jakékoliv ratingové hodnocení propadlo o další tři stupně směrem dolů. Naopak rozhodnutí Evropské rady dalo Řecku šanci se z té situace nějakým způsobem i když v delším než předpokládaném časovém horizontu dostat. Rozhodnutí ratingových agentur nepovažuji úplně za seriozní,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agentura Moody's snížila rating Řecka o další stupně. Co to v praxi pro Řecko znamená jsme na Rádiu Česko rozebrali s ekonomem České spořitelny Petrem Zahradníkem.

Realitě podle něj neodpovídá ani to, že se Řecko kvůli novému sníženému ratingu ocitá na úrovni zemí takzvaného třetího světa.

„Zhruba před dvěma lety bylo Řecko ve společnosti států druhé evropské ligy, relativně slušně fungujících evropských ekonomik a nyní je ve společnosti typických zemí třetího světa, jako jsou země rovníkové Afriky nebo zaostávající části Asie, které se neříká ekonomický tygr. Řecko je stále zemí, která se pohybuje na úrovni 94 procent průměru EU ukazatele HDP na hlavu,“ uvedl.

Jedním z důležitých výsledků bruselského summitu byl mimo jiné také plán na vznik evropské ratingové agentury, která by Evropskou unii měla zbavit závislosti na hodnocení tří amerických ratingových agentur (Moody's, Fitch, Standard & Poor's). Podle Zahradníka by situaci ale více pomohlo, kdyby byl dána šance jiným ratingovým agenturám.

Ondřej Černý, Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme