Moody´s snížila rating šestnácti španělským bankám, některým i o tři stupně

Ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení šestnácti španělských bank. Některé si pohoršily hned o tři stupně. U deseti z nich navíc čeká agentura další zhoršení ratingu. Horší hodnocení si vysloužil i velký bankovní dům Banco Santader.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident španělské banky Bankia Rodrigo Ratona tiskové konferenci v Madridu

Prezident španělské banky Bankia Rodrigo Ratona tiskové konferenci v Madridu | Zdroj: Reuters

Jsou to právě španělské banky, které táhnou dolů trhy napříč celou Evropou. Investoři se obávají, že Španělsko nebude mít na případnou pomoc svým bankám dostatek prostředků.

„Španělsko je v obtížné situaci, protože bankovní sektor má značné problémy, situace na realitním trhu se dále zhoršuje a banky dále prohlubují své ztráty z investic do hypoték. Stát má dost potíží s vlastními financemi, které jsou výrazně deficitní a horko těžko se daří naplňovat postupné snižování tohoto deficitu,“ uvádí ekonom David Marek z Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení ratingu španělských bank mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka

„Pokud by ještě navíc měla španělská vláda sanovat bankovní sektor, náklady by byly tak vysoké, že by vláda v podstatě ohrozila sama sebe, kdyby španělské banky masivně zachraňovala,“ vysvětluje.

Hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupku snížení ratingu španělských bank nepřekvapilo. Jde podle něj o důsledek nepodařeného nemovitostního boomu, slabšího vývoje celé španělské ekonomiky a oslabení eurozóny.

„Když se podíváme na vývoj špatných úvěrů ve španělské ekonomice, tak vidíme, že v posledních měsících narůstají. Paralelně s tím klesá i důvěra španělských střadatelů v domácí banky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Odpoledního Radiožurnálu byl ekonom Patria Finance David Marek

V posledních dnech se objevily zprávy, že si Španělé ze strachu před znárodněním největší španělské banky Bankia vybrali ze svých účtů už přes miliardu eur. Ministerstvo financí tyto zprávy zatím odmítá potvrdit. Kupka si nemyslí, že by vše skončilo runem na tamní banky a jejich následný krach.

„Nedůvěra se soustředí jen na několik málo finančních institucí a nezachvátí celý systém. Svou roli bude hrát i to, jak se bude vyvíjet situace v Řecku a Portugalsku,“ řekl Kupka. Současně připustil, že je obtížné předpovědět, jak se bude veřejnost chovat, pokud ji zachvátí nedůvěra.

Rating spadl i Katalánsku nebo Andalusii

Agentura Moody´s mimo snížení hodnocení bank přistoupila také ke snížení ratingu čtyř španělských regionů. Jedná se například o Katalánsko nebo Andalusii. Regiony se totiž ve Španělsku těší významné fiskální autonomii.

„Překročení naplánovaného deficitu Španělska je právě dílem finanční nedisciplinovanosti regionálních vlád. Španělsko se proto v poslední době snaží podnikat razantní kroky k tomu, aby regiony hospodařily lépe," vysvětlil hlavní ekonom ČSOB.

Igor Maňour, Martina Mašková, Pavel Polák, Barbora Kreuzerová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme