Moody's zhoršila hodnocení šesti německých a tří rakouských bank

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating šesti německých a tří rakouských bank. Výrazněji kleslo hodnocení třeba rakouské bankovní skupině Erste Group. Její rating byl ze stupně A1 snížen na hodnocení A3 a navíc s negativním výhledem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Free Digital Photos, Idea go

Průměrný rating rakouských bank se tak dostal na stupeň A3, který můžeme ve srovnání s ostatními bankami Evropy hodnotit jako mírně podprůměrný. Z německých bank bylo hodnocení sníženo třeba bankovnímu ústavu Commerzbank.

Analytik J&T banky Milan Lávička ve Světě o jedné připomněl, že Moody's snížila hodnocení na základě nepříznivých podmínek na části klíčových trhů střední a východní Evropy, což se týká především Rumunska a Maďarska. „A také na základě možnosti dalších možných šoků plynoucích z eskalující krize v eurozóně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížení ratingu rozebral analytik J&T banky Milan Lávička ve Světě o jedné

„To nejhorší mohou mít banky stále ještě před sebou. Jelikož jsme doposud nebyli svědky žádného systémového řešení,“ zdůraznil Lávička.

Za nejbližší možný zvrat přitom označil řecké volby, kde by případné vítězství stran nepodporujících úsporná opatření mohlo vést k vyloučení země z eurozóny.

„Možná ještě větší riziko vidím ve španělském bankovním sektoru. Tam by do konce tohoto měsíce měl být zveřejněn výsledek auditu, který by měl ukázat, jak na tom španělské banky ve skutečnosti jsou a jak velké ztráty můžeme očekávat.“

Erste Group vlastní v České republice Českou spořitelnu. Avšak jejích klientů se snížení ratingu Erste Group podle něho nedotkne: „Česká spořitelna má dostatečné množství klientských vkladů a není závislá na externím financování na finančních trzích,“ konstatoval Milan Lávička.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme