Moody's zlepšila výhled českých bank na pozitivní, čeká další růst tuzemské ekonomiky

Ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled českého bankovního systému ze stabilního na pozitivní. Tento krok odráží očekávání, že banky budou v příštích 12 až 18 měsících těžit ze zlepšující se hospodářské situace.

Tento článek je více než rok starý.

Frankfurt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Český bankovní sektor by měl podle Moody's těžit i z růstu úrokových sazeb. (ilustrační foto) | Foto: Licence Public domain CC0

Moody's předpokládá, že česká ekonomika bude v letošním i příštím roce pokračovat v silném růstu. Ten je podporován silnou soukromou spotřebou a investicemi i penězi z fondů Evropské unie.

Letos by se měl podle Moody's hrubý domácí produkt (HDP) České republiky zvýšit o 3,3 procenta, v příštím roce by měl růst činit 3,0 procenta. Loni HDP vzrostl o 4,3 procenta.

Zájem o úvěry

Silný hospodářský růst a stoupající zaměstnanost budou mít podle Moody's příznivý vliv na poptávku po úvěrech i na jejich splácení. Agentura upozornila, že české banky mají jednu z nejnižších úrovní problematických úvěrů ve střední a východní Evropě.

Český bankovní sektor by měl podle Moody's těžit i z růstu úrokových sazeb. Negativní vliv by naopak měl mít růst provozních nákladů v důsledku stoupajících mezd v regionu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme