Moody's o stupeň zlepšila rating úvěrové spolehlivosti Česka. Poukázala při tom na úspěšné reformy vlády

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3 z dosavadní úrovně A1. Poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy podporující ekonomiku. Výhled ratingu Moody‘s změnila z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že další změnu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá.

Frankfurt nad Mohanem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agentura Moody´s (ilustrační foto)

Výhled ratingu Moody‘s změnila z pozitivního na stabilní. | Zdroj: Reuters

Agentura předpověděla, že zadlužení české vlády se navzdory zhoršeným vyhlídkám pro hospodářský růst bude v letošním i v příštím roce dál snižovat. Na konci příštího roku by mělo činit 30,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Do roku 2023 by pak mělo klesnout pod hranici 30 procent HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zlepšením ratingu úvěrové spolehlivosti Česka mluvil ekonom Lukáš Kovanda. Poslechněte si celý rozhovor

Moody's rovněž uvedla, že česká vláda dosáhla určitého pokroku ve strukturálních reformách, a to například v oblasti trhu práce a vzdělávacího systému.

Upozornila, že příznivým faktorem pro hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky by bylo úspěšné zavedení reforem, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče.

Rozhodnutí mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service označil premiér a šéf ANO Andrej Babiš za skvělý úspěch pro české hospodářství.

„Skvělý úspěch pro české hospodářství. Agentura Moody's po 17 letech zvedla rating ČR! Ocenila zlepšující se fiskální výsledky a taky vládní reformy podporující ekonomiku. Jsem rád, že nás ratingové agentury hodnotí pozitivně,“ uvedl na twitteru Babiš.

Ratingy Česka

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

‚Je to skvělý úspěch hospodaření v Česku‘. Babiše potěšila zpráva o zlepšení ratingu

Číst článek

Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

„Je to také ocenění výkonnosti české ekonomiky, jejího poměrně nízkého zadlužení. Je to jakési dlouhodobé vysvědčení českému hospodářství,“ upřesnil pro Radiožurnál ekonom a analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Jestli je ta známka dobrá a ještě lepší, tak je větší ochota mezinárodních investorů půjčovat české vládě, proto česká vláda může stanovit relativně nízké úroky na svých půjčkách a investoři ji přesto budou půjčovat, protože české ekonomice důvěřují. Vláda pak může o to více dávat na jiné účely, například na navyšování důchodů penzistů,“ doplnil.

A upozornil, že ze zemí bývalého východního bloku má Česko v souhrnu od tří klíčových ratingových agentur nyní nejlepší hodnocení. Kromě Moody's Investors Service jsou to Standard & Poor's a také Fitch.

mve, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme