Moravské naftové doly otevřely na Kyjovsku nový zásobník plynu

Pokud dojde k případným výpadkům dodávky plynu ze zahraničí, tak se u nás bude moci doplňovat větší rychlostí. Zajistí to zásobník plynu v Uhřicích na Kyjovsku, který postavily Moravské naftové doly. Stavba stála téměř miliardu korun a trvala dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu stál téměř miliardu korun

Podzemní zásobník plynu stál téměř miliardu korun | Zdroj: ČTK

Podzemní zařízení má kapacitu 100 milionů metrů krychlových. Systém zásobníku dokáže přejít do režimu plného odběru za méně než šest hodin, což je na naše poměry ojedinělé.

„Skladování v podzemních zásobnících je naprosto důležité. Právě krize, ke které došlo na začátku roku 2009, dokázala, že bez podzemních zásobníků plynu by zásobování České republiky bylo velice problematické,“ vysvětluje Karel Luner, ředitel společnosti, která zásobník postavila.

Zásobování z nového zásobníku plynu by vydrželo v řádech měsíců. Záleželo by na tom, jaká by byla situace v souvislosti s případnou krizí.

Zásobníky slouží k vykrývání výpadku v rámci dodávek zemního plynu mezi zákazníky, kteří tento zásobník využívají. Mezi ně například patří společnosti SPP CZ, ČEZ nebo E.ON.

Gabriela Grmolcová, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme