Moravskoslezský kraj nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren, obce ji vítají

Vedení Moravskoslezského kraje nesouhlasí se stavbami větrných elektráren v regionu. V kraji by měly vyrůst obří větrníky asi na deseti místech, zejména na Bruntálsku. Tamní obce si od elektráren slibují ekonomický přínos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovka

Žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Proti výstavbě je naopak hejtman Evžen Tošenovský. Obrovské stožáry s vrtulemi podle něj zhyzdí jesenickou přírodu a odradí turisty. "Velký počet žádostí, který se objevil, mne děsí. Mám z toho velkou obavu, protože větrná elektrárna není pro přírodu nic krásného. Nemám nic proti větrným elektrárnám, ale myslím si, že v tomto hustě osídleném malém prostoru, který lidé využívají pro rekreaci, nemají co dělat," říká Tošenovský.

V Čakové na Krnovsku plánují výstavbu hned tří větrných elektráren za 180 miliónů korun. Stavba zhruba stometrových stožárů s vrtulemi začne příští rok. Jak upřesnil starosta Emilián Janča, větrné elektrárny budou pro obec velmi vítaným zdrojem peněz.

"Obec nemůže počítat do budoucna s přílivem financí ze státního rozpočtu. Padesát procent našich současných příjmů tvoří příjmy z lesa. Během sedmi let bude výnos z lesa tak nízký, že nebude možné posílit obecní rozpočet. Proto jsme schválili záměr k výstavbě větrných elektráren, které by měly nahradit tento finanční příjem," řekl Českému rozhlasu Janča.

Ivan Sekanina, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme