Moskva chce Minsku přerušit dodávky elektrické energie

Rusko pohrozilo Bělorusku zastavením dodávek elektrické energie. Důvodem jsou nesplacené pohledávky Minsku, který není schopen uhradit platby kvůli ekonomické krizi. Jak oznámil ruský exportér elektřiny, dodávky je připraven zastavit od dnešní půlnoci, pokud Bělorusko do té doby dluh nesplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Alena Palečková

Rusko pohrozilo svému sousedovi zastavením dodávek elektrické energie už minulý týden. Zároveň ale Minsku o týden prodloužilo lhůtu pro splacení dluhu. Dnes ráno lhůta vypršela. Jak uvedl mluvčí ruské společnosti Inter RAO, která drží monopol na vývoz elektrické energie, obě strany nyní o problému jednají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu

Pokud budou dodávky nakonec opravdu zastaveny, Rusko je podle mluvčího ochotno je obnovit ihned poté, co dostane patřičnou sumu na účet. Podle ruského deníku Vědomosti se spor točí kolem částky 600 miliónů rublů, tedy zhruba 370 miliónu korun za dodávky elektřiny za duben.

Celkem ale dluží Bělorusko za tři měsíce. Situace se tak možná bude opakovat i v dalších měsících. Bělorusko tvrdí, že má dostatek prostředků ve své měně, chybí mu ale rezervy v ruských rublech.

Bělorusko z Ruska odebírá zhruba desetinu své spotřeby elektrické energie. Experti proto neočekávají, že by případné přerušení dodávek nějak dramaticky změnilo situaci v zemi.

Případné zastavení dodávky elektřiny nebude mít vliv ani na zásobování pro běžné uživatele.

Rusko dlouhodobě odmítá, že by dodávky energií a surovin používalo k politickým cílům, podle analytiků je ale zjevné, že právě suroviny jsou cukrem a bičem, které Moskva používá ve vztahu k okolním postsovětským zemím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí ruské redakce ČRo7 Libor Kukal o dodávkách elektřiny z Ruska do Běloruska

Vztahy Ruska s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem jsou dlouhodobě špatné a Moskva používá všechny prostředky, jak Minsk přimět k částečným politickým i ekonomickým reformám. Právě výměnou za příslib reforem a privatizace klíčových státních podniků Rusko tento měsíc odsouhlasilo Minsku tříletou půjčku ve výši 3 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že jde o spor mezi ruským dodavatelem elektřiny a jeho běloruským partnerem, odstávka neohrozí například žádným způsobem dodávky plynu do Evropy. Ty má Bělorusko navíc zaplacené.

Ke dluhům Běloruska došlo především kvůli jejich čím dál víc zhoršující se ekonomice. Bělorusko získalo několik půjček z Ruska i z EU a momentálně má problémy je splácet.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Mariana Zapotilová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme