Motejlek: Pokud se Sazka nezbaví Hušáka, je mrtvá

Sázková společnost Fortuna uvádí do prodeje stírací losy v hodnotě 20, 30 a 50 korun. Jde zatím o pilotní projekt. Novou číselnou loterii chce Fortuna spustit až v půli července. Losů má být zatím od každé řady po půl milionu kusů. Prodávat se budou na tisíci místech, z toho na třech stech už Fortuna obchoduje teď. Výherní je v průměru každý čtvrtý los. U Sportky vyhrával zhruba každý padesátý, ale výhry byly vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s. | Foto: Tomáš Adamec

„Losům bych nedával příliš velký význam a velkou váhu,“ řekl Rádiu Česko novinář Miroslav Motejlek. Fortuně doteď patřila asi třetina trhu, ale teď je to pro ni nejhorší možné období:

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace v Sazce a noví hráči na trhu. U telefonu je novinář Miroslav Motejlek.

„Teď bude záležet, v jakém stavu skončí Sazka. Pokud Sazka padne, tak může získat velký podíl, ale to se nemusí stát. Pokud by se podařilo PPF a KKCG zachránit Sazku, tak by ten podíl nebyl tak vysoký, jak si představuje momentálně management.“

Pokud Sazka bude v kondici, může podle Motejlka získat další čtvrtinu trhu.

Další hráči na trhu

„V Česku se bude měnit zákon a bude tam podstatně vyšší zdanění, takže to bude jedna z věcí a navíc do kurzového sázení se chystá vstoupit první muž českého hazardu Milutin Perič,“ upozornil Motejlek.

Perič měl větší podíl na trhu, než když Sazka byla v dobré kondici.

„On má dostatek peněz, má dostatek zkušeností a je o něm známo, že příliš neriskuje. To znamená, že určitě Fortuně z jejího klíčového byznysu, kterým je kurzové sázení, Tipsportu a ostatním určitě ukousne pořádný krajíc, takže tam by mohla Fortuna tratit. Na druhou stranu v loteriích se dá očekávat příchod Synotu a možná že i dalších hráčů, protože určitě už stát nebude v pozici, že bude držet monopol, který držel pro Sazku, určitě pustí další hráče na trh.“

„V Česku se ročně protočí v hazardu 130 miliard korun, a to v oficiálním hazardu a na odvody, na veřejně prospěšné účely a na daně a poplatky se odvede jenom 7 miliard korun. To vůbec nemá ve světě srovnání. Já doufám, že příjmy státu budou podstatně vyšší,“ uvedl novinář.

Hušák by měl podle Motejlka odejít

Motejlek tvrdí, že Sazka by se měla zbavit Aleše Hušáka:

„Sazka je mrtvá společnost, pokud nebude v nejbližší době odstraněn z jejího čela Aleš Hušák. Ten dělá všechno pro to, aby firmu úplně zničil, a tím umožnil Fortuně ovládnout trh s loteriemi. Pokud tady nedojde ke změně, tak nepomůže nic. Pokud se podaří Hušáka odstavit a firmu, tedy Sazku, převezmou věřitelé, tak Sazka může splácet.“

V uplynulých týdnech přestaly fungovat mnohé terminály Sazky, jejich provozovatelé jako trafiky, benzinky či herny chtějí vrátit provozní kauce, kterou Sazce museli složit. Fortuna by část terminálů mohla převzít.

„Fortuna se určitě předpokládám dostala k datům a zhruba tisícovku nejlepších náběrních míst si schramstne,“ doplnil novinář Miroslav Motejlek.

Marián Vojtek, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme