Motor české ekonomiky začíná zadrhávat. Automobilový průmysl zpomaluje

Výroba osobních aut v Česku začala brzdit. Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu se od ledna do července vyrobilo 740 tisíc vozů. Ve srovnání s loňskem je to pořád víc, dosavadní vývoj ale ukazuje, že na konci roku už by to mohlo být jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Prezident sdružení Martin Jahn zpomalení výroby vysvětluje nepříznivým vývojem na evropských automobilových trzích, kde klesá poptávka.

Prodej škodovek v Německu se v červenci snížil o čtvrtinu, což je jako kdyby Škodovka úplně přestávala prodávat v Česku.

Zahraniční studie navíc ukazují, že k zásadnímu obratu nedojde ani v příštím roce, což má negativní dopad na evropské výrobce, včetně domácích. Nejde přitom jen o samotné automobilky, ale stovky dalších subdodavatelských firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zpomalujícím automobilovém průmyslu připravil redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Skalický

V Česku vyrábějí tři automobilky. Zatímco produkce v Hyundai Nošovice a ve Škodě Auto stále roste, u TPCA v Kolíně se produkce snížila.

Výroba aut v Česku rostla nepřetržitě od roku 2003. Krátké zaváhání nastalo v období krize v roce 2009. Hned v následujícím roce se ale produkce poprvé dostala přes milion vozů. Hranici překročila o 70 tisíc aut. Vloni vzrostla na nový rekord 1 milion 190 tisíc vozů.

Milionovou hranici v počtu vyrobených aut podle Mezinárodní organizace výrobců automobilů v minulém roce překročilo 14 zemí.

Nejvíce Čína, která vyrobila přes 11 milionů vozů. Na druhém místě je Japonsko s produkcí přes 8 milionů a za ním Německo, kde se vyrobilo přes 5 milionů aut.

Tahoun české ekonomiky

Automobilový průmysl hraje v české ekonomice zásadní roli. Podílí se pětinou na tržbách z průmyslu a více než 8 procenty na HDP České republiky. Vyváží 80 procent své produkce.

Podíl firem ze Sdružení automobilového průmyslu na souhrnném exportu České republiky byl minulý rok 19 procent.

Posledních sedm let by měla Česká republika bez automobilového průmyslu záporné saldo zahraničně obchodní bilance. Konkrétně loni by vykázala deficit -156 mld. Kč, ale díky automobilovému průmyslu dosáhla hodnoty +190 mld. Kč.

Česká ekonomika je v recesi, ze které ji v současné době může dostat jen automobilový průmysl.

Jaroslav Skalický, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme