Mountfield chce do roka vstoupit na burzu, plánuje expanzi do zahraničí

Na pražské burze by se do roka mohlo začít obchodovat s akciemi další české firmy. Svůj zájem vstoupit na akciový trh dnes potvrdil prodejce zahradní techniky Mountfield. Makléři vstup maloobchodního řetězce na burzu vítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén u Jima

Bazén u Jima | Foto: manželé Stillerovi

Mountfield plánuje na trh do roka uvést minoritní podíl akcií, tedy až 40 procent. Peníze, které emisí získá, plánuje použít na expanzi do zahraničí a nákup výrobců zahradní techniky.

„Maďarsko, Rumunsko a Rakousko v každém případě, přemýšlíme i nad Německem. Těžší cesta je na západ, lehčí na východ,“ říká šéf a spolumajitel společnosti Ivan Drbohlav.

Za kapitál získaný na burze chce firma také skupovat výrobce zahradní techniky: „Chceme dále pokračovat v akvizicích. To, co jsme dokázali v oblasti bazénového obchodu, kdy veškeré naše bazény, příslušenství a chemie je vyráběno v našich podnicích, chceme rozšířit do zahradní techniky,“ uvádí šéf Mountfieldu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném vstupu Mountfieldu na burzu informuje redaktor Tomáš Medek

„Dříve jsme se tomu nevěnovali, protože výroba zahradní techniky v České republice prakticky neexistuje. Ale teď v situaci, ve které výrobní podniky v Evropě jsou, je vhodná doba vstoupit i tam. Toho bychom chtěli využít,“ dodává Drbohlav.

Šéf pražské burzy Petr Koblic vstup Mountfieldu na burzu vítá. Zájem o akcie podniku očekává hlavně ze strany drobných investorů.

„Já si myslím, že ten zájem bude poměrně velký, protože každý nový titul je samozřejmě zajímavým zpestřením na trhu. Obzvlášť titul, který se zabývá maloobchodem a je považován za velmi úspěšnou firmu, by mohl investory přilákat. Na druhou stranu vždycky záleží hlavně na ceně a na ocenění,“ míní šéf burzy.

Překvapení makléři

Zájem českých firem o získání finančních prostředků na rozvoj vstupem na burzu je nízký. Poslední větší firmou, která akcie na trh uvedla, byla v roce 2010 loterijní společnost Fortuna. „Není to u nás ještě tak úplně zvykem, že firmy hledají financování právě tímto způsobem. Spíše chodí například do banky s požadavky na úvěry,“ vysvětluje analytik makléřské firmy Cyrrus Ondřej Moravanský.

Pro makléře tak bylo oznámení Mountfieldu překvapením. „Přece jenom tento sektor na pražské burze zatím nemáme. Firma není příliš velká, takže to bude pravděpodobně menší emise, tržní kapitalizaci odhaduji na několik miliard korun,“ dodává Moravanský.

Většinový vlastník Mountfieldu Ivan Drbohlav také plánuje další krok, který v Česku není příliš obvyklý, chce zavést motivační akciové programy pro zaměstnance: „Chtěl bych, aby každý referent, každý pracovník na prodejně nejenom cítil s firmou koukajíc na tržby a z toho vyplývající mzdy, ale aby zároveň viděl – to je moje firma a s jejím úspěchem se i já dostanu k finančním prostředkům.“

Tomáš Medek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme