Mountfield mění majitele. Prodejce zahradní techniky kupují Číňané

Českého prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield kupuje čínská společnost Eurasia Development Group Limited. Informují o tom Hospodářské noviny. Zakladatel Ivan Drbohlav ze společnosti odchází. Po čtvrtstoletí budování byznysu se prý v 62 letech cítí unaven. Cenu transakce podnikatel nezveřejnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mountfield

Mountfield | Foto: Fotobanka Profimedia

„Už před rokem jsem se rozhodl, že prodám svou část akcií firmy Mountfield čínskému investorovi, firmě Eurasia Development Group Limited," řekl Hospodářským novinám zakladatel Ivan Drbohlav.

Z vedení firmy prodávající zahradní techniku a bazény odchází a zbavuje se svého podílu ve výši 71,5 procenta.

Kolik za něj Eurasia Development Group Limited zaplatí, nechtěl Drbohlav prozradit. Serveru Novinky.cz pouze řekl, že je s transakcí spokojen a akcionáři také. Mountfield je pro hongkongskou společnost první akvizicí v Česku.

Mountfield založil Drbohlav v roce 1991. Společnost v Česku provozuje síť 56 prodejen. Loni firmě klesl zisk meziročně více než pětkrát na 15 milionů korun. Tržby naopak stouply o 16 procent na 4,5 miliardy korun.

Nová bilance čínských investic: 22,8 miliardy. 'Tvrdíkova' CEFC v budoucnu plánuje ještě dvakrát tolik

Číst článek

Mezi významné čínské investory na českém trhu patří například skupina CEFC, které vedle Pivovarů Lobkowicz a fotbalové Slavie patří i letecká společnost Travel Service a internetový prodejce zájezdů Invia.

CEFC také v Praze koupila hotely Mandarin Oriental a Le Palais Art hotel. Dalším podobným investorem je třeba Fond China − CEE Investment, ten investuje do solárních elektráren.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme