Možné posunutí voleb komplikuje přípravy rozpočtu

Nejpozději v pátek ráno chtěli předsedové obou komor parlamentu poslat Ústavnímu soudu svá vyjádření ke stížnosti Miloše Melčáka. Na rozhodnutí ústavních soudců záleží, jestli se předčasné volby podaří uspořádat podle vyhlášeného harmonogramu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posunutí voleb může způsobit velké komplikace při přípravě státního rozpočtu.

Posunutí voleb může způsobit velké komplikace při přípravě státního rozpočtu. | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud se zákonodárci budou muset znovu domluvit na změně Ústavy, je pravděpodobné, že volit budeme nejdřív v listopadu. To by podle ministra financí Eduarda Janoty znamenalo velké komplikace při přípravě státního rozpočtu na příští rok. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v Ranním interview Radiožurnálu

"Ohrozí to celý cyklus investiční výstavby. Zejména to ale ohrozí možnosti čerpání prostředků z evropských fondů, protože rezorty nebudou mít prostředky na financování. Je to velmi vážná situace a velký problém," zdůraznil Janota.

Podle něj bychom pak mohli mít stejné problémy jako například Maďarsko. "Je to určité varování pro nás, abychom se chovali rozumně. A deficity ve veřejném rozpočtu řešili postupnou cestou, mírnými opatřeními. Návrhy, které hodlám předložit, nejsou žádná drastická opatření. Jsou to mírné návrhy v rámci možného," dodal ministr financí.

Mertlík: Jakýkoli rozpočet na příští rok je lepší než žádný

Hrozící rozpočtové provizorium by považoval za vážnou komplikaci i bývalý ministr financí a hlavní ekonom Raiffeisen bank Pavel Mertlík. Řekl to ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Mertlíkem na Rádiu Česko

Mertlík si ale myslí, že schválení rozpočtu do konce kalendářního roku by se nedalo stihnout ani v případě, že by se předčasné volby uskutečnily v původním termínu. Rozpočtové provizorium by podle něj bylo tak jako tak.

Pokud by ale volby proběhly v říjnovém termínu, bylo by podle něj možné při dodržení všech lhůt schválit rozpočet v polovině ledna, a to by žádný problém nebyl.

"Teď jsme v situaci, že buď bude rozpočet schvalovat pravděpodobně už později zvolená sněmovna, čili to celé se posune o několik týdnů, a lhůta, ve které by hospodařil stát v provizorním režimu, by se protáhla na jeden dva měsíce. Pokud by to byly dva měsíce, tak by to bylo opravdu velmi vážné," uvedl Pavel Mertlík.

"Anebo by tady byla druhá možnost, pokud třeba volby vůbec nebudou, tak pak je zodpovědností současné velké koalice, která de facto stojí za dočasnou vládou, aby i v tom starém složení parlamentu dokázala najít nějakou politickou shodu, kterou by schválila řádný rozpočet na příští rok. Protože dlouhodobé hospodaření v provizoriu je skutečně smrtící záležitost," upozornil ve vysílání Rádia Česko Mertlík.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Šárka Slezáková, Rádio Česko, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme