MPO: Světová válka ocelářů se České republiky netýká

Ochranná opatření Spojených států na dovoz oceli a ocelářských výrobků se nebudou vztahovat na Českou republiku. Uvádí to české ministerstvo průmyslu a obchodu s odkazem na prohlášení prezidenta George Bushe. Evropská unie v souvislosti s uvalením cel splnila své varování a podala proti USA stížnost u Světové obchodní organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Zdroj: ČTK

V prohlášení se podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Anny Stárkové uvádí, že zmíněná opatření nebudou uplatňována vůči rozvojovým zemím, které jsou členy Světové obchodní organizace a jejichž vývoz je menší než tři procenta celkového dovozu USA v této položce. "Na základě tohoto článku se tedy opatření nebudou vztahovat na Českou republiku," potvrdila Radiožurnálu mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková: Opatření se na Českou republiku nevztahují

Spojené státy jsou kvůli plánu omezit zavedením cel dovoz oceli ze zahraničí pod silným tlakem zbytku průmyslového světa. Cla se pohybují v pásmu od osmi do 30 procent a s jejich zavedením se počítá 20. března. K tomuto kroku USA přistoupily i přesto, že vlády ostatních zemí před tímto postupem prezidenta Bushe varovaly a hned pohrozily odvetným opatřením.

Evropská unie své varování splnila a podala Světové obchodní organizaci na Spojené státy americké oficiální stížnost. Tvrdí, že americké clo způsobí její ekonomice téměř čtyři miliardy eur ztrát. Brusel proto začal se Spojenými státy vyjednávat o kompenzaci na půdě WTO v Ženevě.

Unie odmítá Bushovy argumenty, že americké ocelářství doplácí na svou otevřenost vůči dotované zahraniční oceli a musí se bránit. Podle unie porušují cla pravidla světového obchodu, protože z EU neproudí za oceán dotovaná ocel, nýbrž výrobky za běžnou tržní cenu. Clo je proto ochranářské opatření, které není legální.

Opatření vyvolala protesty po celém světě. Stejnou stížnost už podaly také Austrálie a Nový Zéland, podobný krok se očekává od Tchaj-wanu. O své ocelářství se obávají také Japonsko, Brazílie nebo Rusko.

Uvalení cel na ocel také prohloubilo nevyhlášenou obchodní válku mezi Ruskem a Spojenými státy. Spor vypukl kolem zákazu dovozu americké drůbeže do Ruska. Rusko odmítá zrušit zákaz dovozu drůbeže z produkce amerických farmářů.

Milan Fridrich, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme